Multimédia

2008.10.29. 17:35

A WiMAX felé tapogatózik a Skype

<p>A népszerű VoIP-klienst fejlesztő cég számára kiemelten fontos a WiMAX megoldások szegmense, ahol elkerülhetőnek tartják az összeütközést a nagyobb telekommunikációs cégekkel.</p>

Scott Durschlag, a Skype ügyvezető igazgatója Tajvanon tett látogatása során beszélt a cég terveiről, általános elképzeléseiről, a jövőt illető átfogó vízióról. Kiemelte, hogy a WiMAX új lehetőséget kínál számukra, mivel itt még nem alakult ki a nagy telekommunikációs cégek uralma, így az új VoIP-szolgáltatások bevezetése és remélhetőleg gyors elterjedése nem ad okot majd nagy összeütközésekre, konfliktusokra a régi és az új platformok szereplői között.

Durschlag elmondta továbbá, hogy bár a hagyományos mobiltelefonok egy részén jelenleg is elérhető saját fejlesztésű kliensük, a vállalat nem fordít kiemelt figyelmet erre a területre. Azért döntöttek így, mert a meglévő és új VoIP-fejlesztések megjelenése nagy valószínűséggel konfliktust eredményezne a telekommunikációs óriásokkal, a nagyobb szolgáltatókkal, ezt pedig mindenképpen szeretnék elkerülni. A WiMAX azonban kitűnő táptalajt kínál az új fejlesztéseknek és a fontosabb cégek közötti együttműködésnek, így a jövőben arra számíthatunk, hogy a Skype ezt igyekszik majd megragadni minden erejével. Arról sajnos az igazgató nem beszélt, hogy ez a törekvés pontosan milyen termékekben realizálódhat.

A WiMAX egyelőre még mindig új, kialakulóban lévő piacot jelent a szolgáltatók számára. Jellemző, hogy a GSM Szövetség, amely maga is a szélessávú mobil megoldások elterjesztésén fáradozik, továbbra sem támogatja a technológiát, így az általuk kezdeményezett együttműködés révén megjelenő logókat olyan laptopokon helyezik majd el, amelyek egyéb platformok kezelése révén érdemelnék ki ezt a megtiszteltetést. Igaz, egyre több gyártó egészíti ki termékeit WiMAX-támogatással, a Google pedig részben a technológia támogatására alapozná az új vezetéknélküli világot, a platform még nem tart ott, amit támogatói ideálisnak tartanának.

Szakemberek eközben a vidék számára is elérhető változaton dolgoznak, hogy a platform ne kizárólag a városokban élők számára nyújtson alternatívát.

sg.hu

  • Nagy durranás lesz az új Call of Duty
  • Megújul a Messenger Live
  • Rekordot döntött az OpenOffice
  • Az iPodon is szóljon az isteni ige!
  • IT/Multimédia
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!