Kassa–Miskolc Ultramaraton

2019.05.20. 15:00

,,Páros” győzelem az egyéni versenyben

A megyei Hegyalja 2050 SE sportolói, Bogár János és Varga Ildikó (is) nyertek.

Berecz Csaba

Az utolsó métereken Miskolc belvárosában

Fotó: Ádám János

Húsz év után rendeztek ismét Kassa–Miskolc ultramaratoni futóversenyt a múlt szombaton. A rendezvény távját 113,4 km hosszúra hirdették meg, ami azért lett sokkal több annál, mint amilyen távolság a két város között van a legrövidebb közúton, mert az 1999-es versenytől eltérően nem küldték rá a mezőnyt a napjainkban nagy, jelentős tehergépjármű-forgalomnak színteret adó 3-as autóútra. E helyett a kertek alatt, kerülőutakon, Kassáról indulva, Sídlisko Krasna, Alsómislye, Hernádzsadány, Abaújnádasd, Kéked, Abaújvár, Zsujta, Gönc, Göncruszka, Vilmány, Vizsoly, Aba­új­kér, Abaújszántó, Felsődob­sza, Her­nád­kércs, Kiskinizs, Hal­maj, Aszaló, Szikszó, Szirma­be­senyő településeket érintve kellett megérkezni Miskolcra, egy picivel hosszabb távon, mint ami a versenykiírásban szerepelt. A penzum azért emelkedett 1,3 km-rel, vagyis lett belőle 114,7 km, mert a gönci váltó-, ellenőrzőpont hátrébb, vagyis a város területére helyezéséről döntöttek a szervezők logisztikai okok miatt a verseny előtti napon.

A dómtól

A mezőny a kassai dómtól indult reggel 8 órakor, a szintidő pedig 13 óra 30 perc volt. A váltók, amelyek 5, illetve 10 főből álltak – így az ezekben induló versenyzők huszonegy-néhány vagy tizenvalamennyi kilométert teljesítettek – jól haladtak, annak ellenére, hogy az időjárás nem volt kegyes a mezőnyhöz. A kellemes, tavaszias, kora nyári hőmérséklet aligha jelentett volna problémát, ha nem hirtelen jött volna, de az előző napokban 10–20 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek a verseny útvonalán, ami szombatra szinte mindenütt kb. 10 egységgel növekedett. Az embert és szervezetét erősen próbára tévő küzdelem elsősorban az egyéni verseny résztvevőit „nyomta”, így közülük sokan vagy feladni kényszerültek a versenyt, vagy mivel nem érkeztek meg az egyes ellenőrzési pontokra, az ott elvárt záróidőig, kénytelenek voltak azzal szembesülni, hogy nem folytathatják a kilométerek teljesítését.

 

Érdekesség, hogy a távot elsőként maga mögött tudó váltó nem 10, hanem csak 5 tagú volt, vagyis a dupla táv teljesítése ellenére diadalmaskodott a Bükki Műhely csapata, akik 8 órán belül értek célba. Nem egészen öt órával utánunk, már sötétben érkezett be a célba a neves megyei ultra­futó, Bogár János, aki – 20 éve, akkor még 35 évesen, más versenyprogramja miatt nem állt rajthoz a Kassa–Miskolc ultramaratoni megméretésen, most viszont – 55 évesen megnyerte a versengést.

Nagyon nehéz volt

– Örülök, hogy itt vagyok a célban, elsőként, de annak még jobban, hogy mögöttem a párom, Varga Ildikó még kint van a pályán, és mivel tudtommal ő a versenyben lévő egyetlen nő, ez azt jelentheti, hogy életünkben először együtt állunk fel a dobogó tetejére – mondta a célba érkezés után Bogár János, aki arra a kérdésre, hogy milyen volt, így felelt: – nagyon nehéz. Azt mondták, szép lesz, de nekem csak az marad meg, hogy erős volt. Az elején, Kassán nagy pocsolyákban futni nem volt túl jó élmény, szóval volt extremitás. A pályán túl nekem ezúttal is meg kellett küzdenem a lapátcsontom alatti kinövéssel, ami nyomja az ideget a farizomnál. Két éve kínlódok ezzel, és jó lenne, ha valaki kiműtené onnan, de a legjobb orvosok sem vállalkoznak erre, mert nagyon rossz helyen van.

Ez volt az a pont, ahol Bogár János elnézést kért, mert kerítettek neki egy kerékpárt, és elköszönt, hogy párja elé tekerjen és segítse őt a be­futásban az utolsó szakaszon. Bő egy órával az egyéni célba érkezését követően ismét feltűnt Miskolc sétálóutcáján a fancsali sportember, aki kedvesével, Varga Ildikóval kézen fogva futott szinte egészen a célig. A magánéletben egy párt alkotók együtt állhattak fel – a nem sokkal ezt követő eredményhirdetésen – a dobogó legfelső fokára.

– Nagyon nehéz volt – mondta a díjátadó után Varga Ildikó. – Az első 30 km-en a második voltam a nők között, majd ezt követően az élre kerültem. Aztán jött a hír, hogy egyedüli nőként vagyok versenyben, ám a szikszói emelkedőn ez sem igazán vigasztalt, mert az nagyon kemény volt. Az időeredmény nem olyan jó, de ilyen időjárás közepette az a lényeg, hogy sikerült végigmennem, és így Jánossal együtt állhattunk a dobogó legfelső fokán.

A 10 fős mix váltó eredménysora

1. Borsod Police (Ali Dóra, Molnár László, Bogáth Levente, Révész Péter, Szoták-Orosz Katalin, Solymosi Antal, Vizi Viktória, Jedlinszki Gábor, dr. Senyei György, Mátravölgyi Zoltán) 9:47:29

2. Ámokfutók (Szepesi Annamária, dr. Mészárosné Földesi Katalin, Nenicska Gábor, Sas István, Matók Viktor, Szőcs Péter, Puskás Mónika, Kovács Bernadett, Pécsi Barbara) 10:45:46

3. Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (Rakaczki Zoltán, Katona Ferenc, Szloboda Anett, Godó Éva, Szabó Máté, Takács Gábor, Horváthné dr. Fehér Ágnes, Soós Attila, Szilágyi Kornél) 10:51:31

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában