Friss hírek

2009.10.03. 05:59

Gyalogos menet indul Budapestre a kirekesztés és az erõszak ellen

<p>Gyalog indul Jászladányból Budapestre szombaton a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy összefogásra szólítsa fel a romákat, és petíciót adjon át Sólyom László köztársasági elnöknek. Kállai László a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: legfõbb célja, hogy felhívja a figyelmet az oktatásban tapasztalt szegregációra, de számos más problémát is jelezni fog, amelyet aktivisták segítségével gyûjtött össze a roma társadalomból.</p>

Kállai László három éve járja az országot a polgárjogi szervezet aktivistáival, a jelenlegi roma viszonyok miatt azonban úgy döntött: Budapestig gyalogol. A Független Hírügynökségnek elmondta: a körülbelül 120-130 kilométeres túra célja a figyelemfelkeltés, és az, hogy összefogásra szólítsa fel a romákat. A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke és a hozzá csatlakozó civilek szombaton indulnak Jászladányból, és október 10-én érkeznek meg a fõvárosba.

Egy petíciót is átadnak Sólyom Lászlónak, amelyben a roma gyerekek hátrányos helyzetére hívják fel a figyelmet az oktatás területén, de jelzik problémáikat a szociális helyzet, a lakhatás és a foglalkoztatás terén is. Kállai László azt mondta: tulajdonképpen egy probléma-halmazt adnak át, amelyet a romáktól gyûjtöttek az elmúlt idõszakban. Hangsúlyozta, hogy civil kezdeményezésrõl van szó, ezért nem engednek egyetlen politikust sem felszólalni az ügyben, de bárkit szívesen látnak, aki csatlakozni akar a menethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!