Friss hírek

2010.01.22. 09:43

Intézmények szerint cinikus az egészségügyi tárca Év Kórháza pályázata

<p>Arra kéri a kórházakat a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, hogy ne vegyenek részt az Egészségügyi Minisztérium "Év Kórháza 2009" pályázatán. A Szövetség szerint a cinikus lépés az anyagilag kivéreztetett ellátórendszer számára ilyen pályázatot kiírni, hiszen jelenleg az intézmények léte sem biztos.</p>

Az "Év kórháza 2009" pályázatra a fekvõbeteg intézményeknek kell jelentkezniük, és a cím viselésén kívül 3 illetve 5 millió forintot nyerhetnek. A minisztérium pályázatán nem indulhatnak olyan kórházak, amelyeknek 60 napon túli 50 millió forintot meghaladó vagy 60 napon túli, az eredeti éves költségvetési elõirányzat 3,5 százalékát meghaladó tartozásuk van.

Dr Csiba Gábor a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület
elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház fõigazgató fõorvosa elmondta: az Egészségügyi Minisztérium által a kórházaknak januárban biztosított többletforrás valójában elõrehozott kifizetés, ami az év valamelyik hónapjából hiányozni fog. Ráadásul a legtöbb kórházban a pénz a már felhalmozott adósság rendezésére sem elegendõ.

Az egyesület hansúlyozza, hogy ezen kívül még pontosan 1 havi finanszírozási összeg hiányzik az ellátórendszerbõl, így a kórházi tartozások 2010. április-májustól növekedni fognak.

A szervezet ezért cinikusnak tartja "a megcsonkított, összezavart és anyagilag kivéreztetett ellátórendszer számára" Év Kórháza Díj kiírását, és arra kéri az kórházakat, hogy demonstratív lépésként ne vegyenek részt ezen a pályázaton - olvasható Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!