Videó: Kamerának pózolt a farkaslány az Aggteleki Nemzeti Parkban

Akt.:
Kamerának pózolt a farkaslány az Aggteleki Nemzeti Parkban
Kamerának pózolt a farkaslány az Aggteleki Nemzeti Parkban - © Fotó: YouTube/Aggteleki Nemzeti Park
Aggtelek, Jósvafő – Íme Zselyke az Aggteleki Nemzeti Park egyik fiatal nőstény farkasa, aki hosszas várakozás után végre megmutatta magát, és pózolt egy kicsit a kamerának. Többször is sikerült már felvételek készíteni a nagyragadozóról.

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) páratlanul ritka felvételt tett közzé egy fiatal nőstényfarkasról. A felvételt néhány hete rögzítette az ANP egyik kameracsapdája. A WWF Magyarország és az ANP Igazgatósága közötti kutatói együttműködés keretein belül kameracsapdák kihelyezésével, illetve szemléletformáló kommunikációs munkával is támogatják a hazai erdők egészsége szempontjából nélkülözhetetlen nagyragadozók megfigyelését.

DNS-mintát is szereztek

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park nagyragadozó kutatója a következőket mondta: „A kamera ezen a területen már többször rögzített farkas felvételeket, így tudjuk, hogy más egyedek szintén megfordulnak itt. A most lencsevégre került fiatal nőstény példánytól DNS mintát is sikerült szereznünk, így a további kutatómunka számára már beazonosítható példányról van szó, ezért is adtunk neki nevet. Zselykének neveztük el – mivel egy patak partján találtuk meg a nyomait elsőként – és az ősi magyar női név jelentése éppen ez.” A kameracsapdák segítségével, illetve a DNS minták azonosításával nyomon követhetővé válnak a hazánkban élő farkasok. Az elmúlt években kialakult, együttműködés eredményeképpen a helyi vadászok megosztják farkas észleléseiket a kutatókkal.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s