Még négy eltűnt utast keresnek

2019.06.11. 20:30

Zárt helyiségben vizsgálják a Hableányt

Jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek.

Budapest, 2019. június 11. A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Zárt helyiségben vizsgálják a Hableányt

Zárt helyiségben vizsgálják tovább a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót, amely kedd délután érkezett meg a csepeli szabadkikötőbe – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M1 beszámolója szerint

jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek.

A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta.

A magyar hatóságok figyelme és támogatása vigasztalást és reménységet jelent Dél-Koreának

A dunai hajóbaleset kapcsán levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a részvétnyilvánítást, egyben köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és együttműködéséért Lee Nak-yeon dél-koreai kormányfő.

„A tragikus baleset mélyen megrendítette a koreai népet. Fogadja köszönetemet a magyar kormány által eddig nyújtott aktív támogatásért és együttműködésért”

- írta Lee Nak-yeon.

Hozzátette: a balesetben eltűnt személyek utáni kutatási és mentési munkálatok során tanúsított kitüntetett figyelem és támogatás nagy vigasztalást és reménységet jelentett a koreai kormánynak és népnek.

„Őszintén remélem, hogy a válsághelyzet együttes legyőzése által a két nemzet barátsága és a kölcsönös bizalom még inkább erősödni fog”

- zárta levelét Dél-Korea miniszterelnöke.

Megindult az uszály

Az M1 tudósítója azt mondta, mivel a Clark Ádám úszódaru feladata véget ért, elhagyta pozícióját, a helyére pedig

egy Botond nevű tolóhajó érkezett, amely rácsatlakozott az uszályra, így az elindulhatott Csepel felé.

A roncsot a csepeli kikötőnél hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség munkatársainak bevonásával vizsgálják tovább.

Csepelen napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

Uszály szállítja a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a csepeli kikötőbe 2019. június 11-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Csepelen folytatják a Hableány szemléjét

A csepeli szabadkikötőbe viszik a május 29-i balesetben elsüllyedt, majd kedden kiemelt Hableány turistahajót, ahol hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség munkatársainak bevonásával vizsgálják a roncsot – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a budapesti Margit hídon tartott sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf elmondta, Csepelen már napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amit viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

A mentés alatt négy holttestet emeltek ki, azonosításuk folyamatban van, de vélelmezhetően az egyik halott a hajó magyar kapitánya, egy másik pedig az egyetlen gyermek utas – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy

még négy embert keresnek.

Gál Kristóf közölte azt is, hogy

a belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát.

A szóvivő emlékeztetett, a balesettel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, jelenleg egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya.

Gál Kristóf elmondta azt is, hogy hétfőn a Viking Sigyn szállodahajó – egyéb okok miatt – ismét Magyarországra érkezett, és mivel szükségessé vált új bizonyítékok beszerzése, valamint a tényállás teljes körű tisztázása, a rendőrség új szemlét tartott a hajón.

Kérdésre válaszolva hozzátette, a szemle során olyan bizonyítékot szereztek, amely vélhetően teljesebb képet ad a történtekről.

Kiemelték a Hableányt

Hétórás mentés után a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót a Dunából. A hajót egy uszályra helyezték, amely a csepeli szabadkikötőbe szállítja a járművet.

A Hableányt kedden kora reggel kezdték kiemelni a Duna mélyéről, közben többször megálltak. A mentést négy szakaszban hajtották végre: először a kapitányi hídig, majd a fedélzetig, utána pedig a vízvonalig emelték ki a hajót a Clark Ádám úszódaru segítségével, utolsó lépésként pedig elhelyezték az uszály fedélzetén.

Minden állomáson vizet szivattyúztak a hajótestből, illetve búvárok hatoltak be a jármű belsejébe, ez alkalmakkor akadálymentessé tették a hajótestet a holttestek megtalálása érdekében.

A mentés során négy holttestet emeltek ki a hajóból, így négyre csökkent az eltűntként kezeltek száma.

A helyszínen a szakemberek úgy vélekedtek, lehetnek még holttestek a hajótestben, ugyanis különösen a tati teremben rengeteg hordalék halmozódott fel.

A hajót a csepeli kikötőbe szállítják, ott pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében szemlének veti alá a járművet – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

Az M1 élő közvetítését a kiemelés utómunkálatairól és az azt kísérő szakértői megszólalásokat itt tudja megtekinteni:

Hamarosan teljesen kiemelhetik a roncsot

A Clark Ádám úszódaru horgára már fel is került a heveder.

Fotó: MTI / Mónus Márton

Az egyik legkritikusabb ponton már túl van a mentés

A medertől sikeresen elemelték a Hableányt

– hangzott el az M1 adásában.

Ismét lemerültek a búvárok, de alig tudnak dolgozni

Több búvár is lemerült, hogy ismét feltérképezzék, milyen állapotban van a Hableány még víz alatti része. Az M1 információi szerint nagyon rosszak a körülmények, a búvárok alig látnak valamit, akkora az iszap.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

Négy acélzsinór tartja a Hableányt

Fixen áll a hajó, amelynek jelentős részét már kiemelték a Dunából. Vastag acélzsinórok tartják, összesen négy, amelyek egyenként négy helyen vannak rögzítve – írja az Origo.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Már készülnek a vontatásra

Stabilizáló kötelet húztak át a Hableány kapitányi hídján, ennek az Origo információi szerint akkor lesz nagy jelentősége, amikor ráemelik a roncsot a vontatóhajóra, amely elszállítja.

Ez órákon belül megtörténhet.

Hajóskapitány: a rádiókon nem jeleztek veszélyhelyzetet

Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején – közölte az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorfolyamában Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.

A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben – ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott

- tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal.

Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

Megint szivattyúznak

Elkezdték kiszivattyúzni a vizet a Hableányból, amelynek a jelentős része már a víz felszíne fölött van. Ha ez megtörtént, tovább emelik.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Történt egy kisebb baleset

Egy búvár esett a vízbe, azonnal kimentették. A mentés legfrissebb részleteit " target="_blank" rel="noopener">ide kattintva is követhetik élőben.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

Újabb hevederre volt szükség

Újabb hevedert kellett bekötni a Hableányra, mert sérülést találtak a hajó jobb oldalán – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában. Az M1-en azt mondták: a kiemelést megnehezítette,

hogy a Hableány besodródott az uszály alá.

Götz Sándor hajómérnök elmondta: a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az M1-en az is elhangzott,

hogy a megtalált holttestek között van az egyetlen gyermekáldozat is.

A Hableány roncsához kedd reggel Pintér Sándor belügyminiszter is ellátogatott, aki a helyszín megtekintése után egy rendőrhajón távozott.

Pintér Sándor belügyminiszter és a roncsfeltáró munkálatokat irányító Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Rengeteget apadt a folyó, ez is segítette a munkálatokat

Csaknem hatvan centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta – közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt.

Korábban a Hableány kiemelési munkálatait is nehezítette a Duna áradása.

Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek. A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadást várható.

Még egy holttestet találtak, összesen már négy halottat hoztak ki a roncsból

Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

A mentőalakulat tagjai tisztelegnek az egyik áldozat előtt
Forrás: MTI / Mohai Balázs

A Hableány üzemeltetője saját halottjának tekinti a balesetben elhunyt kollégáit

A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit – közölte a társaság szóvivője kedden.

Tóth Mihály közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára „felkavaró élményt” jelent.

A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat.

„Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben”

- fogalmaztak.

Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

Biztonságpolitikai szakértő: a hajó bűnügyi helyszín

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése – mondta Georg Spöttle.

Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti – tette hozzá.

Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

Két másik holttestre bukkantak

Két újabb holttestet hoztak ki a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Fotó: A holttesteket motorcsónakkal viszik el
Forrás: MTI / Balogh Zoltán

A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt sétahajóról így már három holttestet hoztak ki.

A Hableány utasai közül még hatot keresnek.

Találtak egy holttestet

A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt Hableány kapitányi hídjának megroppant teteje alatt találták a holttestet – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Fotó: A holttestet elszállították
Forrás: MTI / Mohai Balázs

Hosszú folyamat lesz

Megkezdték a május 29-ei dunai balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelését a fővárosi Margit híd közelében kedd reggel.

A műveletet élőben közvetítő M1 aktuális csatornán azt mondták, hogy az előzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés. Az eseményekről a kemma.hu oldalán is élőben tájékozódhatnak.

Jasenszky Nándorra, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjére hivatkozva az M1 tudósítója azt mondta:

a művelet legkritikusabb pontja az lesz, amikor a meder aljától elemelkedik a hajótest.

Elmondta: a művelet több szakaszból áll majd, ezalatt többször is átvizsgálják majd a hajót.

A hajó egyik része már megjelent a felszínen.

A Hableány vezetőfülkéje, miután kiemelték a Dunából
Forrás: MTI / Mihádák Zoltán

Az előzetes információk szerint amikor a kapitányi híd előbukkan, megállnak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában.

Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák.

Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, amely várhatóan az egész délelőttöt igénybe veszi majd.

Az MTI tudósítójának helyszíni információja szerint először a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van

– értesült a helyszínen az MTI.

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A turistahajó kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru.

A Hableánnyal összeütköző Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

Akadhatnak gondok

A kiemeléskor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince – mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

Götz Sándor hajómérnök jelezte:

elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést.

A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában