Friss hírek

2007.12.26. 15:19

SPORT - Év végi összefoglaló - Július

<p>Júliusban robbant ki a Forma-1-es doppingbotrány. Federer és Williams nyerték a wimbledon-i tenisztornát. Szávay első WTA sikerét aratta Palermóban. Szocsinak ítélték a téli olimpia rendezési jogát. Sikeres magyar szereplés a vívó Eb-n. Káosz és botrány a Tour de France-on. Sportesemények 2007 júliusából.</p>

Július elején robbant ki a kémkedési botrány a Forma-1-ben, ekkor derült ki ugyanis, hogy a Ferraritól titkos adatok kerültek a McLaren csapathoz. A nyomozás során kiderült, hogy a 700 oldalnyi titkos információt az olasz csapat korábbi mérnöke, Nigel Stepney juttatta el a McLaren azóta felfüggesztett vezető tervezőjéhez, Mike Coughlanhez. Stepney-t már júniusban szabotázzsal gyanúsította meg a Ferrari, az olaszok szerint ugyanis valamilyen fehér port szórt a kocsik tankjába. A bíróság később megállapította, hogy a Stepney zsebében és a tankokban talált anyag megegyezik. Ezt az ügyet még tárgyalják. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) július végén felmentette a McLarent a kémkedési vádak alól, a Ferrari azonban fellebbezett. Szeptemberben aztán újabb bizonyítékok bemutatása után újratárgyalták az ügyet és súlyos büntetést szabtak ki a wokingi istállóra. A McLaren-nek 100 millió dolláros büntetést kellett befizetnie és kizárták őket a világbajnoki pontversenyből is. Decemb! erben végül a McLaren hivatalosan is bocsánatot kért a Ferraritól, a szövetségtől és a szurkolóktól is, a FIA pedig ezzel lezártnak tekinti a kémkedési botrányt.

Roger Federer és Venus Williams nyerte a wimbledoni tenisztornát. A férfiaknál a svájci világklasszis zsinórban ötödik győzelmét aratta, miután a döntőben legyőzte a második kiemelt Rafael Nadalt. A nőknél az amerikai Williams a francia Marion Bartolit verte a fináléban és ezzel begyűjtötte negyedik wimbledoni győzelmét is.

Július elején döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2014-es téli olimpia rendezési jogáról, amelyet végül Szocsinak ítéltek oda. Az oroszországi város a dél-koreai Pjongcsangot és az osztrák Salzburgot előzte meg a szavazáson.

Két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett a Gentben megrendezett vívó Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Aranyérmet nyert a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván összeállítású férfi párbajtőrcsapat és a Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Újlaky Virgine női tőrcsapat is. A női párbajtőr csapat ezüstérmet, a kardvívó Nagy Orsolya pedig bronzérmet szerzett a tornán.

Élete első WTA-tornagyőzelmét aratta a magyar Szávay Ágnes, miután a palermói salakpályás viadalon két játszmában, 6:0, 6:1-re verte a német Martina Müllert. A 145 ezer dollár összdíjazású viadalon Szávay a nyolcadik, Müller a második kiemelt volt.

Kizárás, visszalépés, doppingügyek, sztrájk és még bombamerénylet is tarkította az idei Tour de France-ot, amely 2007-ben már kevésbé a sportról, inkább a botrányokról szólt. A 94. francia kerékpáros körverseny Londonból rajtolt el, majd 22 nap után a párizsi Champs Elysees-n ért véget.
Az első lebukó a közönségkedvenc Alexandr Vinokurov volt, akitől egy szakaszgyőzelme után vettek vért. A kazah kerekes mintájában kimutatták, hogy tiltott vértranszfúziót hajtottak végre rajta. Csapata az Asztana azonnal visszalépett a versenytől és visszahívta többi sportolóját is. Az eset utáni szakaszt több biciklista is sztrájkkal kezdte, amivel a doppingolók ellen kívántak tiltakozni. Még aznap kiderült, hogy az olasz Christian Moreni is lebukott egy doppingteszten, ezért csapata, a Cofidis is távozott a versenyről. A július 25-e amúgy is aktív szakasz volt, az ETA baszk terrorszervezet ugyanis két bombát is robbantott a kerekesek mellett, a támadásban azonban senki sem sérült meg. Egy nappal később robbant a másik bomba, a holland Rabobank ugyanis visszahívta a verseny éllovasát, a dán Michael Rasmussent. A toronymagas esélyes az korábban több doppingellenőrzést is kihagyott, valamint hazudott a vezetőségnek hollétéről, így a Rabobank a visszaléptetést elkerülendő maga! rúgta ki sportolóját.
A versenyt végül a spanyol Alberto Contador nyerte, az ausztrál Cadel Evans és az amerikai Levi Leipheimer előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!