Videó: Ismerőse szerint meglehetősen olcsón megúszta… – Elítélték a luxuskörülmények között élő nyíregyházi “ügyvéd-keresztapát”

Akt.:
A vád szerint dr. H. Szabolcs ügyvéd a bűnözők oldalára állt
A vád szerint dr. H. Szabolcs ügyvéd a bűnözők oldalára állt - © Fotó: Tóth Balázs
Nyíregyháza, Miskolc – A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott annak az ügyvéd foglalkozású vádlottnak az ügyében, aki fiktív cégeladások vádjával harminchárom társával együtt állt bíróság elé.

Az ítélet szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott Nyíregyházán dolgozott egyéni ügyvédként, majd a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején számos ukrán állampolgárral került kapcsolatban, akik közül többen részt vettek az ügyvéd közreműködésével cégek fiktív adásvételében. Az ítélet összesen negyvenkét olyan esetet tartalmaz, amikor a vádlott közreműködött a cégek értékesítésében, akár okiratszerkesztés, akár a társaság új tulajdonosainak, cégvezetőinek felkutatása útján. Az ügyvédnek ezáltal szerepe volt abban is, hogy a cégnyilvántartásban az ukrán személyek, mint a társaság tulajdonosai, ügyvezetői bejegyzésre kerüljenek annak ellenére, hogy ezen személyek csupán pénzért vállalták a cégátruházással kapcsolatos iratok aláírását, de ténylegesen sem mint tulajdonos, sem mint cégvezető nem töltöttek be funkciót. Többen néhány ezer forintért vállalták, hogy ügyvezetőként jegyezzék be őket, akként, hogy jellemzően még a bankszámla fölötti jogosultság átíratása sem történt meg, és a cég székhelye is fiktív volt.

Az I. r. vádlottat 42 rendbeli közokirathamisítás elkövetése miatt 2 és fél év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, valamint 5 évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. A büntetés kiszabása során súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott vezető szerepet töltött be a bűncselekmények elkövetésében, megsértve a legalapvetőbb szakmai szabályokat. A bíróság a további vádlottak többségét közokirathamisítás elkövetése miatt ítélte el, 4 vádlottat azonban felmentett a közokirathamisítás vádja alól, mert nem volt bizonyított, hogy tudtak a cégeladások fiktív voltáról. A több mint 7 millió forint bűnügyi költséget az elmarasztalt vádlottak viselik.

A bíróság ítélete nem jogerős, a döntéssel szemben az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. r. vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett. A büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

– Miskolci Törvényszék –


– Ahhoz képest amennyi vagyonra szert tett az évek során, meglehetősen olcsón megúszta – nyilatkozta kissé felháborodva az ügyvéd egyik ismerőse a Blikknek. – Megkért, hogy legyek kézbesítési megbízott, azaz hozzám fussanak be a cégekkel kapcsolatos levelek. Ezeket továbbítottam neki, de amikor rájöttem, miről van szó, ki akartam szállni…

Forrás: blikk.hu


H. Sz. nyírségi jogász állt már bíróság előtt
Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc - Prostik, csempészett cigi, áfacsalás... Nem semmi bűnszervezetet hozott létre a nyíregyházi ügyvéd, de képtelenség elítélni: minden egyes bíróságon elfogultságot jelent be, ahol ügyét tárgyalnák - írta meg a blikk.hu. Az ügyvéd évekkel ezelőtt már előzetes letartó...

Nyíregyháza - Fegyházba kerülhet a nyíregyházi keresztapaként elhíresült ügyvéd. A luxusban élő férfi a vádirat szerint egy bűnszervezetet működtetett, ami egyebek között cégek eladásával foglalkozott. Akár egy millió forintot is elkérhetett azért, hogy az adósságokat felhalmozott magyar cégeket ukr...