Friss hírek

2009.12.19. 20:33

Több ezres tüntetés baszk lap perbe fogott vezetõiért

<p>Több ezren tüntettek a spanyolországi Baszkföld pénzügyi központjának számító Bilbaóban szombaton. A demonstráció résztvevõi így fejezték ki szolidaritásukat a baszknyelvû újság, az Egunkaria öt vezetõjével, akiket bíróság elé állítottak, mert a vád szerint támogatják a szeparatista terrorszervezetet, az ETA-t. A tüntetõk fekete-fehér táblákat vittek magukkal rajta a "Szabadságot az Egunkaria"-nak felirattal</p>

A lapot, amelynek baszk neve azt jelenti, hogy újság, már 2003 februárjában betiltották, és õrizetbe vették öt vezetõjét, köztük a fõszerkesztõt. Perük a héten kezdõdött a legfõbb spanyol büntetõ bíróságon. Madrid szerint az ETA hozta létre és pénzeli a lapot, amelyet a zsarolásokból és emberrablásokból szerzett pénzek átmosásra, és ideológiájuk terjesztésére használnak.

A tüntetésen részt vett a baszk regionális kormány több korábbi vezetõje, például Juan Jose Ibarretxe, Jose Antonio Ardanza és Carlos Garaikoetxea. A radikális baszk pártokat felmérések szerint a baszkok nagyjából tíz százaléka támogatja. A spanyol és a francia baszk régió önálló államiságáért harcoló ETA merényleteiben több mint 800-an haltak meg az elmúlt 41 évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!