Szabolcs-Szatmár-Bereg

2010.08.30. 18:27

Határon át az élhető környezetért

<p>A megújuló energia szerepelt annak a nemzetközi konferenciának a középpontjában, melyet hétfőn tartottak a Megyeházán az „Élhető környezetért a magyar–ukrán határtérségben” program keretében.</p>

A határon átnyúló környezetvédelmi rendezvény annak a programsorozatnak a része, amelyre az EuroClip – EuroKapocs Közalapítvány több mint hatmillió forintot nyert a Norvég Finanszírozási Alaptól és hazai forrásból.

– A program célja, hogy a Magyarországon már meglévő, bevezetett környezetvédelmi programokat és az ehhez kacsolodó eszközrendszereket a határon túli térségben is megismerjék, és hasznosítani tudják – mondta Román István, a megyei közgyűlés alelnöke. – Ezen belül az uniós, magyarországi, ukrajnai környezetvédelmi tapasztalatok átadását, megosztását, a természet- és környezetvédelem előtérbe helyezését, a lakosság környezettudatos magatartásának elősegítését, a környezetvédelmi szakmai és civil szervezetek hálózatának kiépítését, együttműködésük erősítését foglalta magába a program.

A konferencia középpontjában a megújuló energiaforrások hasznosítása és azok kiaknázása állt. Elhangzott, hogy Ukrajnában jelentősen, mintegy 50 százalékkal emelkedett a gáz ára augusztus elsejétől, így fontosnak tartják a határon túli szakemberek, hogy ezeket az energiaforrásokat hasznosítani tudják.

Tarpai István, az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója szerint az alternatív energiák felhasználása nagyon fontos feladat Kárpátalján is, a mostani tapasztalatcsere segítheti a szakemberik munkáját is.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!