Helyi közélet

2008.08.29. 08:08

Szennyvíz ömlött a Sajóba, ezért a bűz...

<p>Miskolc - Környezetszennyezést okozott a Sajón a kukoricafeldolgozóból érkező szennyvíz - határérték túllépés nem történt a szakemberek szerint. Az uszadék kellemetlen, de nem ártalmas - mondják...&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-sajo-szennyviz-halor_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-sajo-szennyviz_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Szennyvíz ömlik a Sajóba a szennyvíztelepről kivezető csőből, azért bűzlik a folyó és pusztulnak a halak is - hívta fel szerkesztőségünk figyelmét Vadászi Tamás  halőr, aki naponta járja a folyó rábízott partszakaszát, hogy ellenőrizze a horgászokat. Munkatársunk a helyszínre ment és meggyőződött a bejelentés valóságtartalmáról. A szennyvíztisztító műtől légvonalban, mintegy ötszáz méterre a Sajóba vezet egy betonozott végű kiömlő csővezeték. Orrcsavaró bűz terjeng a levegőben. Ehhez jön még hozzá a szúnyogok hada. A kiömlő nyílásnál jól látható az iszapos, szennyvíz lerakódás. A parton egy család próbálkozik halfogással, de elmondásuk szerint aznap csak egy darab halacskát fogtak. Azt is visszadobták, olyan büdös volt. Kísérőnk, Tamás gumikesztyűt húzott és belemarkolt a trutymóba, ahonnan jó láthatóan gusztustalan és büdös uszadékot emelt ki. Elmondása szerint jelezték a szennyezést a környezetvédelmi felügyelőségen, ahol megnyugtatták őket: Történt szennyezés, de a határértéket nem lépte túl.

Megváltozott tisztító hatás

A pontos hivatali álláspont és vizsgálat eredményéről Babinszki Erikát, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉMIKTVF) munkatársát kérdeztük meg. Megtudtuk, hogy értesültek a problémáról, és több helyen mintát vettek a Sajóból. Környezetszennyezést állapítottak meg, de az az előírt kibocsátási éréteket nem haladja meg. Ennek ellenére kötelezték a szennyvíztisztítót, hogy állítsa helyre a rendet. A vizsgálat során megállapították, hogy egy csemegekukoricát feldolgozó üzemből került a tömény mosó lé tisztítóműbe, és amiatt szaporodtak el az ülepítőben a fonalas baktériumok. Megváltozott a szennyvízfeldolgozó tisztító hatása. A baktériumok okozzák az eliszaposodást, ami a Sajó vízfelszínén úszik. Egy idő után azonban felhígul és megszűnik a kellemetlen hatása. Az ÉMIKTVF mindenesetre kötelezte a tisztító mű üzemeltetőjét az engedélyben szereplő határérték és az eredeti üzemeletetési előírások betartására.

Az üzemeltető szemével
Vojtilla László a MIVÍZ Kft. szolgáltatási ügyvezetője érdeklődésünkre megerősítette, hogy a kukorica feldolgozóból érkező szennyvíz okozta problémát. Tavaly vegyszer hozzáadagolással tudták kezelni a helyzetet, most azonban nagyobb mennyiségben jött ez az anyag. A kukorica feldolgozó egyébként jelezet, hogy a plusz vegyszerezés és az esetleges bírság összegét megfizeti. Vojtilla László megelégedéssel mutatott rá, hogy eddig környezetvédelmi bírság nélkül üzemeltek, és tartották az előírt értékeket. Általában az értékhatár 40-50 százalékát tartják. Most volt néhány nap, amikor az engedélyezett érték 90 százalékát is elérték. Mára azonban normalizálódott a helyzet. (A szakember a fonalas baktériumok habképző hatását részletesen elmondta, de ezzel nem terheljük olvasónkat!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában