Videó: Hófehér Bengáli, narancssárga Tátra – Egy kis miskolci villamos retro 1995-ből

Akt.:
Egy kis miskolci villamos retro 1995-ből
Egy kis miskolci villamos retro 1995-ből - © Forrás: Nagy Zsolt Levente
Miskolc – Mennyit változott a miskolci tömegközlekedés az utóbbi 20 évben! 1995 szeptemberében még nyoma sem volt a Zöld nyílnak, sem a Skoda villamosoknak. Hófehér Bengálik, és az akkoriban még újnak számító, narancssárga Tátrák szelték a villamossíneket, amik a Tiszai Pályaudvartól nem Felső Majláthig, hanem csak Diósgyőrig futottak. Nagy Levente Zsolt nagyszerű felvételei a miskolci tömegközlekedésről, 1995-ből.

Miskolc 1995 őszén egy verőfényes szép napon. Az autóbuszflotta szinte kizárólag az Ikarus-200-as járműcsalád tagjaiból áll, bár már megjelenik egy-két új jövevény is, mint például az EEG-411-es rendszámú Ikarus-435-ös, mely az első ilyen jármű volt Miskolcon, és mely a budapesti BU 09-65 (ma BPO-583) ikertestvére. Villamosfronton pedig még a Bengálik dominálnak, hiszen ilyenkor a Tátra KT8-as tujákból még csak az első 9 darab volt Miskolcon (200-208). Ezek pedig még szép naracssárga színben pompáznak, és némelyik tetején még ott figyel a viszonylatjelző kocka is. Szóval ez még egy más világ, mely mára lassan a múlt homályába veszne, ha Nagy Zsolt Levente nem dokumentálta volna az utókor számára! Nos, csapjunk a lecsóba ismét. A dátum 1995. szeptember 21-e, csütörtök”

– olvasható a videó leírásában Becsky András oldalán a youtube-on.

Forrás: Nagy Zsolt Levente, Becsky András/youtube.


Csodálatos retró fotókon a 119 éves miskolci villamosközlekedés

Miskolc – Vasárnap ünnepli a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. a helyi villamosközlekedés 119 éves évfordulóját. Kigördül a remízből a 100-as FVV „Bengáli” villamos, ennek a szerelvénynek közlekedtetésével azokra kívánnak emlékezni, akik 1897. július 10-én lehetővé tették és elindították a villamosközlekedést Miskolcon és azóta is azon dolgoznak, hogy a vidéki városok közül a legjobb villamosközlekedés a borsodi megyeszékhelyen szolgálja az utasokat.

Letűnt miskolci villamosvonalak nyomában

Miskolc – Kevés olyan város létezik, aminek akkora villamos-mániája van, mint Miskolcnak. Főleg annak tudatában, hogy valójában csak egy igazi, kelet-nyugat irányú vonala van, hiszen az egyes és a kettes villamos egészen az Újgyőri piacig egy pályán fut, csak itt kanyarodik le az egykori vasgyárba a kettes. Ám Miskolcon sem mindig ez az egy vonal létezett, hiszen amíg a lakosság – leginkább a több műszakban dolgozó gyári munkások – igénye megkívánta, addig volt 3-as, 4-es, sőt 0-s számú villamosa is a városnak. A Miskolc Adhatott blog cikke a miskolci villamosvonalakról a Borsod Online-on.