Megyei Prima Díj

2019.12.21. 09:30

Énekük bezengte egész Európát

Gergely Péter Pál miskolci karnagy Heves megyében lett Prima díjas művészeti vezető.

Hegyi Erika

Gergely Péter Pál

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Megyei Prima Díjat kapott az idén a Cantus Argiensis Kulturális Egyesület vegyes kamarakórusa. Igaz, az együttes egri, de művészeti vezetőjük, Gergely Péter Pál miskolci karnagy, aki lapunknak elmondta: a kórus 28 évvel ezelőtt alakult, méghozzá különleges körülmények között.

Több száz fellépés

– Eger legjobb énekesei megkeresték egymást, mert szerettek volna egy színvonalas énekegyüttest létrehozni. 15-20-an lehettek, az énekkar meg is alakult, és nagy megtiszteltetésemre engem kértek föl karnagyuknak. Akkor az együttesnek még nem volt neve, a Cantus Argiensist én adtam nekik, jelentése egri énekesek. Azért választottam ezt, mert amikor az együttes először dirigáltam, már akkor éreztem, hogy komoly nemzetközi karriert fognak befutni. A latin szavakat pedig a világ minden táján ki tudják ejteni, – idézte föl kezdeteket Gergely Péter Pál.

Azóta több száz fellépésen vannak túl, a 600. december 5-én történt, amikor adventi hangversenyt adtak Egerben, a Dobó téren. A kórus mögött tehát jelentős zenei múlt áll. Tagjai fiatal egyetemisták, zeneileg képzett emberek, énektanárok, de köztisztviselők és egyszerű munkás emberek is csatlakoztak az együtteshez, melynek létszáma 30 fő körül mozog. A énekkar képes megoldani komoly feladatokat is mint Bach-kantáták, Händel– és Liszt–oratóriumok.

Kulturális misszió

Elmondta azt is, hogy a kórus rangos kitüntetéseket is kapott már az elmúlt években. Talán a legjelentősebb a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díj, amit kevés együttes kap meg. Ez a közösségfejlesztő és kultúrateremtő munkáért jár. A kórus ugyanis egyfajta kulturális missziót is betölt. Eljutott Heves megye szinte minden településére, még a legkisebb zsákfalvakba is. Fontos megemlíteni azt is, hogy a Cantus Argiensis szervezi minden évben az Éneklő Magyarország Regionális Kórusfesztivált, ami az október 23-ai nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik. A sikerekben jelentős szerepe van a Cantus Argiensis Kulturális Egyesület elnökének, Bimbó Zoltánnak, jelezte a karnagy.

– Az énekegyüttes nevét egész Európában ismerik, Madridtól Helsinkiig, Rómától Kassáig, hiszen nagyon sok külföldi városban léptünk már fel. Rendkívül boldog vagyok, hogy a munkánkat Prima Díjjal ismerték el. Sokan mondják, a komolyzenére, a kórusmuzsikára manapság nincs igény, de ezt megcáfolnám, hiszen mindenhol, ahol fellépünk legalább 300 fős közönségünk hallgatja muzsikánkat – mondta lapunknak Gergely Péter Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!