Helyi közélet

2015.01.09. 15:03

Vissza a szövetkezet felé

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, ahol kimondottan sikernek élik meg a közfoglalkoztatást.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, ahol kimondottan sikernek élik meg a közfoglalkoztatást.

Bár a valódi cél az lenne, hogy a közfoglalkoztatást állandó munkahelyek váltsák fel, vannak olyan települések, ahol örülnek annak, hogy a közmunkaprogram révén munkalehetőséget tudnak biztosítani az embereknek.

Siker

– Egyértelmű sikernek könyvelhetjük el a közfoglalkoztatásban az elmúlt évet – mondja Kovács József, Bodrogolaszi polgármestere.

A közel ezres lélekszámú településen mintha kicsit visszafelé tekernék az idő kerekét, hiszen egy kicsit olyanná kezd alakulni a közfoglalkoztatás, mint amilyen a szövetkezet idejében volt. Olyannyira, hogy a központ most már a falu szélén lévő volt tsz-irodában van.

– Sikerült megszereznünk az önkormányzat számára az épületet, és a hegyaljai települések fejlesztésére szánt pénzekből ötmillió forintot kaptunk arra, hogy kívülről rendbe is hozzuk – mondja Kovács József. – Ha igazán értékteremtő munkát akarunk végezni, akkor számunkra ezen a vidéken nem is kínálkozik jobb lehetőség, mint a mezőgazdasági foglalkoztatás. Egyértelmű célunk, hogy a lassan már megszűnő állattenyésztést visszahozzuk a köztudatba. Sajnos ma már újra meg kell tanítani az embereket gazdálkodni, hogy miként kell a földdel, a jószággal bánni. Viszont van rá igény a helyiek részéről. Több kisebb telephelyen foglalkozunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. Az itt megtermelt javakat pedig egyrészt a köz­étkeztetésben használjuk fel, másrészt pedig a falufejlesztési programunkba kívánjuk beilleszteni. A közelmúltban adtuk át a Falumúzeumot, ahol egy gasztrobemutató-helyet alakítunk ki, így az idelátogató turisták nem csupán megnézhetik, mivel foglalkozunk, de az általunk megtermelt alapanyagokból készült ételeket is megkóstolhatják.

Az, hogy Bodrogolasziban kedvező irányban indult el a közfoglalkoztatás, azt egy miniszteri dicséret is bizonyítja.

– 2014 végén vettük át a Belügyminisztériumban Pintér Sándor miniszter úr dicsérő oklevelét, amelyhez egy kétmillió forintos jutalom is járt. Ezt természetesen szintén a falu közmunkaprogramjába forgatjuk vissza. Ráadásul az is jó hír, hogy a jelek szerint ebben az évben is lesz pénz a közfoglalkoztatásra, így tovább tudunk haladni azon az úton, amelyen elindultunk – tette hozzá Bodrogolaszi polgármestere.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában