Helyi közélet

2014.09.30. 14:41

A PannErgy látja el geotermikus hőenergiával a Takata miskolci gyárát

Győr, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) - Öt plusz öt éves szerződést kötött a PannErgy leányvállalata a Takata Safety Systems Hungary Kft.-vel, amelynek értelmében geotermikus hőenergiával látja el a japán cégcsoport miskolci gyárát - közölte a BÉT honlapján a társaság.

Győr, 2014. szeptember 30., kedd (MTI) - Öt plusz öt éves szerződést kötött a PannErgy leányvállalata a Takata Safety Systems Hungary Kft.-vel, amelynek értelmében geotermikus hőenergiával látja el a japán cégcsoport miskolci gyárát - közölte a BÉT honlapján a társaság.A Kuala Kft. a kedden aláírt megállapodás értelmében várhatóan másnaptól szolgáltat az épülő gyárnak; a szolgáltatott geotermikus hőenergia szerződött teljesítménye 3,9 megawatt, a várható hőenergia fogyasztás évente minimum 20 ezer gigajoule; ezzel legalább 1044 tonna széndioxid kibocsátását váltják ki.

Az MTI érdeklődésére a PannErgy azt közölte: a szerződés értékét a felek üzleti titokként kezelik.

Emlékeztettek arra: a PannErgy-csoport a tavaly május óta üzemelő Miskolci Geotermikus Projekt két termelő és három visszasajtoló kútjának üzemeltetésével a Miskolci Hőszolgáltató Kft. hőenergia-igényének mintegy 55-60 százalékát adja. Fennmaradó kapacitásait hasznosítja a Takata Kft.-vel, amelynek ellátására alkalmas a PannErgy Kistokajt az Avas városrésszel összekötő távhő-vezetéke.

A japán Takata-cégcsoport miskolci gyárának alapkövét március közepén tették le, az autóipari biztonsági berendezéseket, egyebek mellett légzsákokat is gyártó cég ezer új munkahelyet létesít a borsodi megyeszékhelyen több mint 20 milliárd forintos beruházásával.

Miskolcon a gyárépítés az elmúlt öt év legnagyobb zöldmezős beruházása. A Takata a világ 20 országban üzemeltet különböző gyártórészlegeket, Magyarországon eddig nem volt jelen. A tokiói székhelyű multinacionális cég saját tőkéje 41,86 milliárd jen, a 2013. március 31-én zárult pénzügyi évében a konszolidáltan számított értékesítései 415,52 milliárd jenre rúgtak.

A Takata európai központja Németországban, Frankfurt mellett van. A cég partnerei között van az Audi, a BMW és a Daimler is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában