Magyarország

2012.04.20. 14:39

Megszületett a bérmegállapodás a HM és a szakszervezetek között

  Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) - Megszületett az ez évre szóló bérmegállapodás a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a honvédségi szakszervezetek között; a dokumentumot pénteken írták alá a felek.

 

Budapest, 2012. április 20., péntek (MTI) - Megszületett az ez évre szóló bérmegállapodás a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a honvédségi szakszervezetek között; a dokumentumot pénteken írták alá a felek.

A honvédelmi tárca az idén összesen 104 milliárd forintot költ személyi juttatásokra, tavaly ez az összeg 101 milliárd volt - válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI érdeklődésére a megállapodás aláírása után.

A tárca vezetője az újságírói kérdéseket megelőzően azt mondta: "kemény, de korrekt" tárgyalások után sikerült megállapodásra jutni az érdekképviseletekkel. A bérmegállapodás létrejötte - a miniszter szavai szerint - már önmagában is nagy siker, hiszen "igen nehéz gazdasági helyzetben, roppant szűkös költségvetés mellett" sikerült megállapodniuk a feleknek.

Hende Csaba szólt arról is, a megállapodás létrejöttével sikerült elérni, hogy a katonák és a polgári alkalmazottak elfogadható kereseti helyzetbe kerüljenek. A tavalyi állapotokhoz képest a legtöbb pontban nem történt változás, de néhány esetben - az ebédtérítési díjtól az iskolakezdési támogatásig - sikerült bizonyos előrelépést elérni, ha csekély mértékben is. Csökkent viszont az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás mértéke - fűzte hozzá.

A tárcavezető elmondta azt is, a megállapodás részeként a minisztérium vállalta, hogy a második félévben felülvizsgálja a költségvetési helyzetet és ha a személyi juttatásokban jelentős megtakarítás mutatkozik, akkor újból egyeztetnek annak felhasználásáról.

Czövek János, a Honvédszakszervezet (HOSZ) elnöke a megállapodás aláírása előtt elmondta: az eddigi legkeményebb tárgyalásokon vannak túl; az elmúlt négy hónapban megismertették a minisztériummal azokat a problémákat, amelyek a katonákat érik, és felhívták a figyelmét Hende Csabának arra, hogy a katonák egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek.

Mint hozzátette: reménykednek abban, hogy a 2013-ban az Országgyűlés elé kerülő új honvédségi törvényben már a katonák fizetését is rendezik.

A rendezvény után kiosztott sajtóanyagban egyebek mellett az olvasható, hogy a megállapodással rögzítették a bérbe nem tartozó egyéb béren kívüli juttatások biztosítását. Ezek között szerepelnek a közlekedési bérlethez való munkáltatói hozzájárulás (50 százalék), a központi segélyek keretei, az étkezési utalványok összege, illetve a ruházati hozzájárulás és illetmény összege.

A megállapodást a tárca vezetője és a Honvédelmi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala három szervezetének elnöke - Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Kelemen József, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke és Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke - írta alá. Az eseményen jelen volt Simicskó István, a HM parlamenti államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!