Selyeb

2019.07.02. 18:30

Valódi örömünnep lett Selyeben

Fergeteges örömünneppé változott a selyebi könyvtár avatója.

A szalagot Bene-Czeglédi Natália, a Szikszói Járási Hivatal vezetője, Demeter Zoltán és dr. Prokai Margit vágta át

Jó alapot adott az örömnek, hogy egy régi, kis szobányi könyvtár helyett több mint 100 négyzetméteres, korszerűen berendezett és felszerelt kulturális tér született.

Interaktív koncert

A művelődési házban tartott avatóünnepségen bemutatkozott a Kék Pántlika énekkar, műsort adtak a selyebi gyermekek, és ez megalapozta a hangulatot ahhoz, hogy a Kiss Kata Zenekar egyébként is interaktív koncertje együtt éneklős-táncolós, kétráadásos mulatsággá váljon. Kiváló illusztrációja volt ez annak, ami a köszöntőkben elhangzott: a könyvtár nemcsak az ott felhalmozott tudás, az elérhető lehetőségek miatt, hanem a programokat, hivatalos és spontán találkozókat befogadó térként is meghatározó lehet az egyének és a közösség életében.

Csarnai Imre önkormányzati képviselő, egyben könyvtáros, visszatekintve elmondta: körülbelül egy éve határozta el az önkormányzat, hogy a művelődési ház mellett egy másik épület is közművelődési funkciót kapjon – és adta magát a település központjában található, a szobakönyvtárat egyébként is magába foglaló ház. Akkor pályázni kezdtek, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtártól a szakmai segítség mellett anyagi támogatást is kaptak a bútorzatra a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében, és megnyertek más támogatókat is. Így a közmunkaprogram keretében összenyitották és megújították a jelenlegi kétkönyves helyiséget, emellett kialakítottak egy számítógépes termet és kiszolgálóhelyiséget is. A tetőre napkollektor, a helyiségekbe légkondicionáló is került. A modern könyvtárban pedig – természetesen – önálló kuckót kaptak a gyerekek.

Közösségben

A könyvtárat felszentelő Kondás András görögkatolikus pap szerint a műsorban is szerepelt gyerekek eddig is gyakori könyvtárlátogatók voltak. Ez pluszhangsúlyt adott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szavainak, aki avatóbeszédében többek között azt emelte ki: fontos, hogy a könyvek és a könyvtár által megérezzék, felismerjék az emberek: az életet közösségben szép élni, csak a közösséget támogatva, arra támaszkodva lehet megmaradni és tovább építkezni.

Kapcsolódtak ehhez a dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója által megfogalmazott gondolatok is. Emlékeztetett: a könyvtár az állam által delegált feladatot ellátva, állami támogatás révén tudja segíteni a kistelepülési könyvtárak működését. Az elmúlt hét évre visszatekintve a selyebi már a 63. könyvtár, amit sikerült megújítani.

Orosz Róbert református lelkész az első magyar könyvnyomtatók emlékét idézte meg. És azzal a szép gondolattal zárta az ünnepi köszöntőket, hogy amikor kinyitunk egy könyvet, beszívjuk az illatát, amikor beleolvasunk, akkor magunkba szívjuk a tudást – az egyetlen dolgot, amit soha nem vehetnek el tőlünk, amit tehát mindig érdemes és szükséges gyarapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában