Washington

2019.11.20. 16:30

Magyarul a Capitoliumban

Képtelenség vagy valós történet? Erre az Egyesült Államok fővárosában derült fény.

Kolodzey Tamás

A törvényhozásnak otthont adó Capitolium az amerikai demokrácia évente milliók által felkeresett szentélye. A vizitelők a látogatóközponton keresztül, komoly biztonsági szűrőt követően juthatnak a neoklasszikus tisztelt házba.

Melengette a szívünket

A vendégeket először a kongresszus híres rotundájába, azaz körtermébe vezetik, ahol az idegenvezető tapintatosan arról érdeklődik, hogy ki honnan érkezett. Amikor esetünkben meghallotta, hogy Magyarországról, sokat sejtető hangsúllyal így szólt: „Kerem, jojjenek utanam!” Alig léptünk párat, máris Kossuth Lajos mellszobra fogadott minket, aztán a teremvezetőnk újabb mondata is melengette a szívünket: „Onok jol tudjak: Kossuth volt a demokracia uttoroje.” Megpillantottuk a szomszédokat: Václav Havel, Csehszlovákia rendszerváltás utáni első elnökének és Winston Churchill emlékművét, és máris úgy éreztük, hogy megcsapott minket a világtörténelem szele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában