Videó: Friss traktornyomok vezettek el az illegális dohányüzemig

Friss traktornyomok vezettek el a dohányüzemig
Friss traktornyomok vezettek el a dohányüzemig - © Fotó: NAV
Miskolc, Sátoraljaújhely – A szomszédos házban élő házaspár 28 éves fia üzemeltette az illegális dohánygyárat.

Friss traktornyomok vezettek egy szántáson keresztül egy látszólag elhagyatott házhoz. Ez tűnt fel a „portyázó” pénzügyőröknek a Sátoraljaújhely közeli tanyarészen.

Berendezett épület

Amikor bevilágotottak a ház ablakán, kiderült, hogy több tucat gyanús külsejű kartondobozt rejt az épület. Kintről is látható volt, hogy dohánylevelet tartalmaznak a dobozok. Kisvártatva az is kiderült, hogy a közeli ház lakójáé az ominózus ingatlan.
A hivatalos házkutatáskor derült ki a teljes igazság: az elhagyatottnak tűnő családi házban illegális dohányfeldolgozó üzem működött. Az egyik szobában a kartondobozokban – mint kintről is jól látták a pénzügyőrök – szárított dohánylevél volt, a másikban a közvetrelnül dohányzásra alkalmas dohányvágat. Az alkalmi üzem hamadik helyisége rejtette a dohányaprítókat és a mérlegeket.

Nagy büntetés várható

Összesen 1 tonnányi szárított dohányt és csaknem 100 kilogramm fogyasztási dohányt foglaltak le az ingatlanban a NAV-osok. A lefoglalt dohány értéke meghaladja a 11 millió forintot.

Horváth Tivadar alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának vezetője rendkívüli sajtótájékoztatón számolt a nem mindennapi fogásról. Mint elmondta, az illegális dohánygyárat üzemeltető fiatal férfi ellen – a hivatalos megfogalmazás szerint – „költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése” miatt indított eljárást a NAV. Akár a 100 millió forintot is elérheti a kiszabható bírság.

Az ügy további vizsgálatát a NAV pénzügyi nyomozói végzik el. Így egyelőre arra a kérdésre sem kaphattunk választ, hogy honann származott a feldolgozott dohány, illetve, hogy a fiatalember mióta végezte a törvényellenes ténykedését.

Három éve volt…

Horváth Tivadar elmondta még, hogy ilyen nagy értékű cigarettával, dohánnyal kapcsolatos fogás az utóbbi három esztendőben nem volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Előtte az M3-ason kaptak el ellenőrzéskor egy nagy értékű dohányszállítmányt.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s