Friss hírek

2008.02.06. 17:05

Ha nincs megegyezés - március 1-jén foglalt házzá válik a Kultiplex

<p>Nagy médiaérdeklődés kísérte a Kultiplexet védelmezők szerda délutáni bejelentését miszerint: civilek március 1-jén elfoglalják a lebontásra ítélt budapesti alternatív kulturális központot, amennyiben nem születik megegyezés az üzemeltetők és az önkormányzat között. A "kultisok" arra próbálják rábírni a IX. kerületi önkormányzatot és a fővárost, hogy február végén ne zárják be a helyet, illetve ne dózerolják le az épületet. A szerdai tiltakozó akción 100-150-n jelentek meg, de a ferencvárosi önkormányzattól, illetve a fővárostól senki nem volt jelen.</p>

Kérdésünkre válaszolva a Kultiplex programszervezője elmondta: folynak a tárgyalások a helyi önkormányzattal és a fővárossal is. A "padlás tele van ígéretekkel" fogalmazott Jakab Zoltán. Azt azonban el kell ismerni, hogy 5 csereingatlant is felajánlott a főváros, és nem csak a IX. kerületben található épületekről esett szó, tette hozzá. Ezeket az ingatlanokat a következő két hétben nézik meg az üzemeltetők, tette hozzá.

Amennyiben a hónap végéig mégsem tudnak egyezségre jutni, úgy március 1-jén civilek elfoglalják a házat, hogy megakadályozzák a bontást, mondta el Jakab Zoltán. Arra a további kérdésünkre, hogy milyen lépést fontolgatnak addig, a programszervező azt mondta: van jogi ütőkártya is a kezükben, de erről nem volt hajlandó többet elárulni. Az üzemeltetőknek egyetlen céljuk van: szeretnék tovább folytatni ezt a "kultúrmissziót", amit elkezdtek a Kultiplexben, hangsúlyozta a programszervező.

A hely törzsvendége - Bakács Tibor Settenkedő - kezdeményezte a szerdai akciót. A tiltakozás első lépéseként szervezték meg a hely üzemeltető az év elején indult beszédes nevű Dózer Fesztivált is. A január 10-e óta teltházzal zajló ingyenes rendezvényt helybúcsúztatónak szánták. Utolsó pillanatig, vagyis február 29-ig tart a program a Kultiplexben, hangzott el szerda délután.

A Kultiplex bezárásának a kérdése nem újkeletű. 2003 óta merül fel időről-időre, hogy lebontják az épületet . Tavaly szeptemberben azonban végleges döntés született a arról, hogy a helyi önkormányzat február végén bezárja a helyet, és március 1-jén ledózerolják az épületet. A IX. kerületi önkormányzat indoklásában az szerepelt, hogy a Kinizsi utca 28. szám alatt található ingatlant, a Kultiplex épületét lebontják és a helyén parkot létesítenek.

Bakács Tibor Settenkedő a szerdai tiltakozáson azt mondta: számos olyan hely van Budapesten, amit zöld övezetté lehetne tenni. A döntéshozók miért nem gondolkodnak valamilyen alternatív megoldáson, tette fel a kérdést az újságíró.

További információ a Kultiplexről a : dozerfesztival.blog.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!