Videó: Ezt látja egy autista gyerek, ha bemegy egy plázába

Akt.:
Ezt látja egy autista gyerek, ha bemegy egy plázába
Ezt látja egy autista gyerek, ha bemegy egy plázába
A legoptimistább becslések szerint is minden 100. gyerek autizmussal jön világra. A diagnózisok száma meredeken nő az egész világon.

Egy idén nyáron záródó több éves, 16 EU-s országban zajló kutatás előzetes adatai szerint az alsó-tagozatos iskolás korosztály egy százaléka autista. Ez Magyarországon 100 ezer embert jelent.

A Mars Alapítvány most induló kampányában az autista emberek nehézségeire hívja fel a figyelmet, amik akadályozzák őket a hétköznapi életben olyan egyszerű dolgok kapcsán, mint például a bevásárlás vagy a tömegközlekedés, s amelyek az emberek többsége előtt ismeretlenek. A kampány célja, hogy közelebb hozza az autista emberek világát – írja a hvg.hu.

Az alábbi kisfilmben érzékszerveinkkel ugyanazt érzékelhetjük, amit a főszereplő autista kisfiú a bevásárlóközpontban.

„Azt látom, hogy azok az emberek ’félnek’ tőlünk, akiknek nincs elég tudás a birtokukban – legyen az pedagógus, orvos, pénztáros” – mondja Oravecz Lizanka, aki felnőttként kapott asperger diagnózist, és szakértőként segíti a Mars Alapítvány munkáját.

Mint mondja, autistának lenni olyan, mintha egyszerre lenne valaki süket, néma, vak.

Süket vagyok, amikor zajban kell meghallanom a másik embert, viszont denevérfülű, ha csend van. Néma vagyok, ha hirtelen kell válaszolnom, mert nagyon szorongok, pedig amúgy rengeteget beszélek. Elvakítanak a fények, miközben élesen látok minden apró porszemet a levegőben, vagy észreveszem a legapróbb változásokat is a környezetemben. Sokszor vagyok vak szociálisan is.”

Magyarországon 1989 óta létezik autizmus diagnosztika. A diagnózist nyújtó intézmények legtöbbjének azonban sem ideje, sem módja nincs arra, hogy az autizmus diagnózis után támaszt, információt nyújtson a családoknak. A Mars Alapítvány ezt a hiányt pótolja szülőknek és pedagógusoknak nyújtott tréningjeivel.

Forrás: hvg.hu.


Elgondolkodtató kísérlet - Ki a becsületesebb, a gazdag vagy a szegény?
Érdekes kísérletbe fogott egy Johal nevű YouTube-ozó: a srác fogott egy sorsjegyet, és vaknak tettette magát. Majd kiment az utcára, és megkért különböző embereket arra, hogy erősítsék meg, tényleg nagy összeget nyert-e a nála lévő sorsjeggyel. Az általa készített videóban először azt látjuk, ami...