Videó: Elveszett előzetes a Star Wars – A Jedi bosszújához!

Akt.:
Star Wars - Revenge of the Jedi
Star Wars - Revenge of the Jedi
Minden rajongó tudja, hogy a harmadik Star Wars-filmet eredetileg A jedi bosszújának (Revenge of the Jedi) keresztelték el, és kezdetben jó néhány promóciós anyag is futott ezen a címen.

Az Amerikai Filmakadémia archívuma most előásta a film legelső előzetesét, amelyet valószínűleg 1982 óta nem látott senki – írja a 444.hu.

A félperces és egyébként nem túl izgalmas, csak állóképeket mutató trailert 1982 májusában adták le brit mozikban a korábbi két rész újravetítése előtt. A videó 1983-as karácsonyi premiert ígér, bár a filmet ennél végül fél évvel korábban, nyár elején mutatták be, egy héttel a május végi amerikai premier után – és persze A jedi visszatér címen, mert Lucas úgy döntött, a bosszú nem egy jedihez méltó koncepció.

A rend kedvéért az “új” trailer alá beszúrtunk egy később készült, ismertebb teasert is, amely még szintén Revenge of the Jediként reklámozta a filmet (és amelyben Luke kék fénykarddal kaszabolja le Jabba embereit), és utánaküldtünk pár korai koncepciós posztert és látványtervet.

jedi2

Lucas korai forgatókönyvében a finálé még nem az Endoron, hanem a Birodalom központján játszódott, amit akkor még nem Coruscantnak, hanem Had Abbadonnak hívtak – és a lázadóknak két Halálcsillagot kellett volna lezúzniuk benne. (Ralph McQuarrie látványterve)

jedi3

Vader a császár elé vezeti Luke-ot – nem a Halálcsillagon, hanem a Had Abbadon bolygón.

jedi4

A császár trónterme egy lávabarlangban helyezkedett el Had Abbadon legmélyebb szintjén – itt került sor a végső összecsapásra.

jedi5

jedi6

jedi7

Forrás: 444.hu.


Videó: Eredeti Star Wars vs. Az ébredő Erő

Nincs ehhez mit hozzátenni: amint megjelent Az ébredő Erő BD-n/DVD-n, valaki vette a fáradságot, hogy egymás mellé vágja a ’77-es eredetire való töméntelen vizuális és történeti utalást (vagy legalábbis egy részüket).