Friss hírek

2009.03.10. 11:19

A tamil tigrisek robbanthattak Srí Lankán

<p>Legkevesebb 15-en meghaltak, hatvan ember - köztük a kormány egyik tagja - pedig megsérült a tamil tigriseknek tulajdonított öngyilkos merényletben Srí Lanka déli részén kedden.</p>

A támadás célpontja egy politikus-találkozó volt Akuresszában, egy mecset közelében. A Srí Lanka-i telekommunikációs miniszter olyan súlyosan megsérült, hogy élet-halál között lebeg. Az első hírek még arról szóltak, hogy a kulturális miniszternek is baja esett, mostanra azonban kiderült: ő szerencsésen megúszta a támadást. Vér borította ugyan, de nem a sajátja, hanem más áldozatoké. A környéken a támadás idején iskolás gyerekek is voltak, a hatóságok attól tartanak: sokan közülük is megsérültek. A sérültek közül egyébként 25-öt már hazaengedtek a kórházból.

A Srí Lanka-i hadsereg egyik szóvivője szerint a Tamil Ealam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet felelős a terrortámadásért, bár ők ezt egyelőre nem vállalták magukra.

A lázadók szócsöve, a Tamilnet weboldal ugyanakkor azt közölte, hogy az LTTE uralma alatt lévő északi területeket hétfőn és kedden is bombázták a kormányerők. Ezekben a támadásokban 74 civil, köztük sok kisgyermek halt meg. A tamilok azzal vádolják a Srí Lanka-i hadsereget, hogy tudatosan civilek ellen indítottak támadásokat.

A Tamil Tigrisek 1972 óta folytatnak fegyveres harcot Sri Lankán azért, hogy a sziget északi fele váljon önálló állammá. A háborúnak már több tízezer halálos áldozata van. A szeparatisták az utóbbi évben elveszítették az általuk addig ellenőrzött terület háromnegyedét, és egy félszigetre és környékére szorultak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!