boon-sportoldal

2008.05.08. 16:03

Lékó már Carlsenre hangol

<p>Miskolc - A Miskolci Nemzeti Színház május 27. és június 1. között ad otthont a Lékó–Carlsen nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzésnek, mely iránt nagy az érdeklődés itthon és külföldön egyaránt.</p>

A Nemzetközi Sakk Szövetség (a FIDE) előírta, hogy a hivatalos rapidtornákon a 25-25 perces játékidőn túl a mérkőző felek lépésenként 110 másodperc bónuszt kapnak, a találkozók így pár perccel meghosszabbak. A több gondolkodási idő viszont egyet jelent a színvonal emelkedésével, a hibalehetőség csökkenésével.

Carlsen: 2785

A 17 éves norvég nagymester megállíthatatlanul tör előre, a napokban első lett a Világkupán, a július 1-től esedékes világranglistán 2785 Élő-ponttal már a 3. hely környékén áll majd. Lékó Péter csapatával Szegeden készül a derbire és azt ígéri, hogy változatos megnyitásokat alkalmaz. A szakemberek szerint éljátékosunk egyelőre letisztultabb sakkot produkál, mint a nemzetközi „kiskedvenc", akinek egyébként mumusa a magyar nagyágyú. Ezért hazai siker, vagy legrosszabb esetben döntetlen várható.

Ingyenesen

A sportág kedvelői számára jó hír, hogy a tavalyi tornával ellentétben az idén nem kell fizetni a partik megtekintéséért. A szervezők azt tanácsolják azoknak, akik karnyújtásnyi közelségből akarják látni a klasszisokat, hogy idejében érkezzenek meg a színházba. Ezúttal sem marad el a helyszíni kommentálás és az internetes élő közvetítés, az előzetes kalkulációk szerint 180 országban több millióan kattintanak majd az esemény hivatalos honlapjára.

A teljes program
Május 27., 18 óra: ünnepélyes megnyitó és sorsolás a színházban.
Május 28., 29., 31. és június 1, 16 óra 30 és 18 óra: naponta két partit vált a két nagymester.
Május 30., 16 óra: közönségtalálkozó az ITC-ben.
Május 30., 18 óra: Gyimesi Zoltán szimultánja a Városház téren.
Május 25-30: hét fordulós egyéni verseny két csoportban. Az esemény a XIII. Avas Open nevet viseli. A terem: Petőfi u. 1-3. Megnyitó: május 25-én 15 órakor. Első forduló: 16 órakor. Eredményhirdetés: május 30., 14 óra 30 perckor.
Május 31: nemzetközi felnőtt és ifjúsági gyorsverseny (11 forduló, 2x10 perces partikkal a Petőfi u. 1-3-ban). Kezdés: 9-kor, eredményhirdetés: 15-kor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!