Egyperces

2013.04.15. 11:19

A hangyák előre érzik a földrengéseket

A szokásaik már egy nappal a rengés előtt látványosan megváltoznak és csak egy nappal a rengéseket követően nyugszanak meg.

A szokásaik már egy nappal a rengés előtt látványosan megváltoznak és csak egy nappal a rengéseket követően nyugszanak meg.

Gabriele Berberich, a Duisburg-Esseni Egyetem kutatója éveken éven át tanulmányozta a vöröshangyák viselkedését. Az általuk publikát tanulmány eredménye szerint a fajta gyakran választja meg élőhelyét a törésvonalak mentén, ahol nagyobb eséllyel szakadhat be a talaj. Kimutatták, hogy a vöröshangya bolyok rendre a törésvonalak mentén alakulnak ki Németországban.

A hangyák viselkedését vizsgálva arra jutottak, hogy a hangyák viselkedése megváltozik a Richter-skála szerinti legalább 2-es erősségű földmozgást megelőzően. A kamerával rögzített jelenség szerint a rovarok a földrengést megelőzően a tőlük megszokott gyűjtögető életmódot folytatják, egészen a földrengést megelőző napig.

Ekkor éjszaka sem tértek vissza a biztonságot okozó bolyba, hanem tovább nyüzsögtek a földfelszín felett és csak a földrengést követő napon tértek vissza a megszokott életmódjukhoz.

A kutató Berberich véleménye szerint egészen biztos, hogy kapcsolat van a szeizmikus mozgások és a jelenség között, pontos magyarázatot azonban ő sem tud adni. Vélhetően a Földből kiáramló gázok játszhatnak szerepet a megfigyelt jelenségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!