Nagyvilág

2013.06.19. 15:56

Szigorúbban lép fel az illegális örökbefogadások ellen Kína

Sanghaj, 2013. június 19., szerda (MTI) - A társadalom nyomására fokozottabban akarnak fellépni az illegális örökbefogadások ellen a kínai vezetők - számolt be szerdán a kínai sajtó.

Sanghaj, 2013. június 19., szerda (MTI) - A társadalom nyomására fokozottabban akarnak fellépni az illegális örökbefogadások ellen a kínai vezetők - számolt be szerdán a kínai sajtó.

A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a kínai kormány a hét elején egy hét minisztérium által jegyzett körözvényt küldött ki a tartományoknak. Ebben leszögezik, hogy az elhagyott gyerekek szállítása és letelepítése is jogtalan addig, míg a helyi hatóságok nem döntenek róla. A magukra hagyott vagy megtalált gyerekeket minden esetben jelenteni kell a helyi szerveknél, az örökbeadásuk tilos, a kereskedelem velük törvényellenes, és súlyos büntetést von maga után - áll a dokumentumban. Aki örökbe akar fogadni egy gyereket, annak a hatályos előírások szerint kell eljárnia, hivatalos csatornákat igénybe véve.

A téma az elmúlt hetekben többször is a közbeszéd és a híradások középpontjába került. Május végén egy huszonéves anya esete borzolta a kedélyeket, aki nem kívánt terhességből származó újszülöttjét lehúzta a vécén. A babát végül csodával határos módon, többórás akcióval sikerült megmenteni.

A nemzeti rádió e témáról szóló adása "nem teljes körű statisztikákra" alapozva június elején úgy becsülte, hogy évente 200 ezer gyerek tűnik el Kínában. Nagyrészüket a feketepiacon értékesítik, 30 ezertől 100 ezer jüanig (1 milliótól 3,6 millió forintig) terjedő áron, a gyerekek korától, külsejétől, nemétől, egészségi állapotától függően.

A gyerekkereskedelem hátterében több hosszú távú trend húzódik meg. Az egyik az, hogy az örökbefogadás hivatalos útja rendkívül nehézkes, akár évekig is elhúzódhat. Szintén a trendet erősíti az 1979 óta érvényben lévő, korábban szigorúan egy gyermeket engedélyező családtervezési politika, amely jelentős keresletet teremtett a jövőbeli kenyérkeresőként szolgáló fiúgyermekek iránt. A lányokat elsősorban menyasszonyként értékesítik, a szintén az "egy gyerek-politika" következtében alkalmazott szelektív abortuszok miatt ugyanis - mindenekelőtt az ország vidéki területein - igen nehézkessé vált a feleségkeresés. Sok gyermeket gyárak és termelőegységek vásárolnak meg, hogy szinte rabszolgaként foglalkoztassák őket, a kislányokat pedig gyakran bordélyházakba adják továbbá a kereskedők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!