Friss hírek

2009.03.26. 14:44

Észak-koreai fenyegetőzés a rakétakilövését érő bírálatokra

<p>Azzal fenyegetőzött Észak-Korea csütörtökön, hogy egyoldalúan megszakítja az atomprogramjáról folytatott tárgyalásokat, amennyiben az ENSZ vitát kezd közelgő rakétakilövéséről.</p>

A phenjani külügyminisztérium szóvivőjének csütörtöki bejelentése szerint "ha a világszervezet Biztonsági Tanácsa vitát kezd és egyetlen kritikus szót is használ a kilövéssel kapcsolatban akár egy elnöki, akár egy sajtónyilatkozatban, akkor azt Észak-Korea nyíltan ellenségesnek cselekedetnek fogja tekintetni".

Az ázsiai sztálinista állam az előzetesen bejelentett terv szerint április 4. és 8. között akar fellőni egy olyan hordozórakétát, amely phenjani megfogalmazás szerint békés célú kommunikációs műholdat visz a világűrbe. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán szerint mindez kifogás, és Phenjan valójában egy interkontinentális rakétát próbál ki, ezért a három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé akarja vinni az ügyet.

A phenjani külügy szóvivője szerint ezek az országok azt kockáztatják, hogy semmissé válik a 2005 szeptemberében elért leszerelési egyezség, amit Észak-Korea, a hármak valamint Kína és Oroszország egyetértésével született. Ezt az egyezmény öntötték formába a 2007. februári megállapodással, amelynek eredményeként Észak-Korea lezárt plutónium termelő üzemét cserében üzemanyag szállítmányokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!