Videó: Boltokat zárnak be munkaerőhiány miatt

Boltokat zárnak be munkaerőhiány miatt
Boltokat zárnak be munkaerőhiány miatt - © Fotó: rtl.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Már boltokat zártak be a krónikus munkaerőhiány miatt – tudta meg az RTL Híradó. Több üzlet bejáratában pedig tábla figyelmeztet a kiszolgálás átmeneti felfüggesztésére.

A Kereskedelmi Szövetség szerint a boltok egy részének a vasárnapi nyitva tartást kell majd feladnia heteken belül, mert annyira kevés az alkalmazott.

A DK azonnali intézkedéseket követel a kormánytól. A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt közölte, piaci kérdésnek tekintik a problémát.

Forrás: rtl.hu.


Hogyan lehetséges, hogy egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség Magyarországon?

Egyre jobban megfigyelhető az a kettősség hazánkban, miszerint a cégek bizonyos szektorokban munkaerőhiánnyal küzdenek, míg a társadalomban még mindig jelentős számban vannak a munkanélküliek. Mégis hogyan lehetséges ez? A probléma összetett, a megfelelő iskolázottság hiánya és a munkakereslet és kínálat nem egységes eloszlása mind szerepet játszik a helyzet kialakulásában.

Minek ide vendégmunkás, ha úgyis sok a munkanélküli?

Hiába a sok álláskereső, alig találnak jól képzett szakmunkásokat a magyarországi gyárakban. Annyira, hogy egy szügyi üzembe mexikói és orosz munkásokat hívtak, hogy tanítsák be a magyar varrónőket. A szakiskolások sokszor csak elméletben tanulnak meg gépeket kezelni, és bár a duális képzés jó irány lehet, ennél több kell. Közmunka helyett át- és továbbképzésekre lenne szükség, a gyáriparosok pedig több tízezer vendégmunkás behozatalát sürgetik.

Vendégmunkásokra van szükség a munkaerőhiány kiküszöbölésére Magyarországon

Harmadik országból érkező szakképzett munkaerőre van szüksége a munkaerőhiányban szenvedő magyar gazdaságnak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. A szakképzetlen magyar álláskeresőkkel ugyanis nem lehet feltölteni a versenyszférában lévő üres munkahelyeket.

Videó: Nincs elég képzett szakember Magyarországon

Kétszer annyi a betöltetlen álláshely Magyarországon, mint 4 évvel ezelőtt – értesült a Világgazdaság. Informatikusból például egy kisvárosnyi szakembert, 22 ezret keresnek.