Helyi közélet

2016.08.25. 15:07

Visszaveszi a Klik az egyháztól a felsődobszai iskolát

Felsődobsza - Fenntartóváltással kezdődik a felsődobszai iskola új tanéve. A magyar Evangélikus Testvérközösség fenntartásából a Klikhez kerül. Vajon mi történt? Felsődobsza polgármesterét kérdeztük.

Felsődobsza - Fenntartóváltással kezdődik a felsődobszai iskola új tanéve. A magyar Evangélikus Testvérközösség fenntartásából a Klikhez kerül. Vajon mi történt? Felsődobsza polgármesterét kérdeztük.

Valóban nem volt megfelelő az oktatás színvonala, vagy más okok állnak a fenntartóváltás mögött? Nehéz kideríteni, de az tény, hogy a felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskola fenntartója szeptembertől már nem a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, hanem az intézmény a Klik-hez kerül, és a halmaji általános iskola tagiskolája lesz.

Luterán András, Felsődobsza polgármestere öt évvel ezelőtt kérte az egyházat, hogy vegye át az iskolát és óvodát, mivel azok fenntartása nehézséget okozott az önkormányzatnak. 2014-ben azonban a polgármester az öt évre szóló köznevelési megállapodás felbontását kezdeményezte. Indoklása szerint azért, mert nem volt megfelelő az iskolában az oktatás színvonala. Az Iványi Gábor által vezetett MET bíróságra vitte az ügyet, ahol tavaly júniusban jogellenesnek látták a szerződésbontást. Így az intézmények a MET kezében maradhattak. Most azonban a szerződést nem hosszabbította meg a felsődobszai önkormányzat. Egyesek politikai okokat látnak az ügy mögött, mások gazdaságit, de Luterán András az Észak-Magyarországnak azt mondta, ezek nem igazak. Továbbra is azt hangsúlyozza, hogy romlott az iskolában az oktatás színvonala. Felhívta a figyelmünket az általa kiadott közleményre.

Szülői panaszok

Ebben többek között azt írja: „Az elmúlt 5 évben az önkormányzatunk felé bejelentett szülői panaszokra tekintettel kezdeményeztük a határozott időre szóló szerződés megszüntetését a bíróságnál. A szülői panaszok hátterében a gyakori tanárváltás (egy tanév alatt ugyanazon tárgyat több tanár oktatta, más-más elvárásokkal), fegyelmezési problémák hiánya, a 8. osztályosok felvételire bocsátása kapcsán felmerült hiányok és szervezetlenség álltak, illetve olyan egyéb problémák a MET részéről, amelyekre már nem kívánunk itt kitérni, nem kívánunk sarat dobálni.”

Megkérdeztük az iskola igazgatóját, Csoltó Lajost, valóban igazak-e ezek az állítások. Mint mondta, ő az elmúlt tanévben lett az intézmény igazgatója, csak arról tud beszélni. Hozzá szülői panasz nem érkezett, gyerekeket nem vittek el az iskolából. A szakos ellátottságot áttanítással oldották meg, és a felvételi is rendben zajlott le, mind­egyik diákjuk továbbtanul. Az elmúlt tanévben nem volt tanárváltás az iskolában, sorolta az igazgató.

Személyes ellentétek

Kopcsik István, a MET fejlesztési vezetője úgy véli, személyes ellentétek húzódnak a fenntartóváltás mögött. Az iskola előző igazgatója és a polgármester között alakult ki feszültség. Jelezte: a Klik teljes mértékben elfogadta az intézményben folyó szakmai munkát, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára kidolgozott felzárkóztató programot. Az utóbbi években nem az oktatás színvonala romlott, hanem egyre több az olyan diákjuk, aki nyomorúságos körülmények közül érkezik. Tanárokat nagyon nehéz szerezni ilyen iskolába. Legutóbb egyetlen matematikatanáruk volt 650 gyerekre. Aki pedig jelentkezik, arról gyakran derül ki, hogy nem hiába volt munkanélküli, sorolja Kopcsik István. Hozzáteszi: fenntartásuk alatt sok pályázatot nyertek, amivel gazdagították az intézményt. Pár éve valóban elvittek néhány gyereket a halmaji iskolába, de azért, mert a szülők nem akarták, hogy gyerekeik hátrányos helyzetű diákokkal járjanak együtt. Az 5 év alatt egyetlen szülőnek volt panasza, mondta a vezető.


Felsődobszán marad

A Klik is kiadott a napokban egy közleményt, melyben úgy tájékoztatnak: „Az intézményfenntartó központ a feladatellátást továbbra is helyben kívánja megoldani, azaz az iskola életét a fenntartóváltás nem fogja megzavarni, az intézmény dolgozói és tanulói számára változás nem történik, erről az ott dolgozó pedagógusok, alkalmazottak külön tájékoztatást kapnak. Az intézmény, a rendhagyó fenntartóváltás következménye miatt, a 2016/2017-es tanévben a Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola tagintézményeként fog működni, önálló intézménnyé történő átszervezését a jogszabályi előírások alapján, 2017 tavaszán lehet majd kezdeményezni”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában