Friss hírek

2008.09.22. 16:23

Joghurt és virsli okozott vérhast az ukrajnai Csernyivci óvodáiban

<p>Csernyivci megye székvárosának 17 óvodájában vesztegzárat rendeltek el, miután tömeges emésztőszervi megbetegedéseket észleltek a gyerekeknél. Jelenleg 44 óvodást ápolnak a kórházakban, akiknél vérhast (dizentériát), szalmonellózist és vastagbélhurutot diagnosztizáltak.</p>

A bukovinai megyeszékhely közegészségügyi hatósága általános fertőtlenítést rendelt el azokban az óvodákban, amelyek konyháját a helyi tejgyár, illetve két közétkeztetési vállalat látta el élelmiszerekkel, miután tömeges járvány ütötte fel a fejét a gyerekek között.

Az első megbetegedéseket csaknem egy hete észlelték. Az egyik óvodából tizenegy, a másikból pedig hat gyereket kellett sürgősen kórházba szállítani súlyos gyomorrontással, ami görcsökkel hányással, szüntelen hasmenéssel párosult. A későbbiekben további huszonhét óvodásnál észleltek hasonló tüneteket, ezért a Csernyivci Városi Közegészségügyi és Járványügyi Állomás azonnali intézkedéseket rendelt el.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján az orvosok 21 gyerek esetében vérhast, ugyanennyinél vastagbél-hurutot, egynél pedig szalmonellózist állapítottak meg. Az is kiderült, hogy az érintett óvodákat ugyanazon vállalatok látják el élelmiszerekkel. A tömeges megbetegedéseket megelőzően az óvodások asztalára egyebek mellett virsli és őszibarack-joghurt került. Ezekből a tisztiorvosi szolgálat szakemberei kimutatták a kórokozókat. Ezt követően minden olyan gyermekintézményben egészségügyi zárlatot rendeltek el, amelyeket a szóban forgó vállalatok láttak el élelemmel. Ez utóbbiak esetében az összes raktáron lévő terméket begyűjtötték és megsemmisítették, továbbá általános fertőtlenítést végeztek. Az érintett óvodákban jelenleg is tart a fertőtlenítés.

Miközben a hatóságok személyi felelősöket keresnek, a város önkormányzatánál alakult vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzés a júliusi árvíz utóhatásának tudható be - az állami hivatalok ugyanis az azóta eltelt időszak alatt vajmi keveset tettek a megfelelő köztisztasági állapotok helyreállítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!