Nagyvilág

2010.03.10. 15:20

Gigantikus krátert fedeztek fel egy kiirtott erdő helyén

<p>Egyelőre nem tudják, mitől alakult ki hatalmas kráter Közép-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén egy olyan részen, ahol kiirtották az erdőt.</p>

A 36-46 kilométer átmérőjű mélyedést műholdas felvételeken fedezték fel - közölte a BBC szerdán.


A műholdas felvételeket tanulmányozó olasz kutatók látták meg először a krátert, amelyről aztán egy texasi csillagászati konferencián számoltak be. Az Earth Impact Database honlapja szerint 25 hasonló nagyságú kráter van a Földön.

Giovanni Monegato, a padovai egyetem kutatója azt mondta, hogy az elmúlt évtizedben történt fakitermelés következtében tűnt elő a gigantikus mélyedés, amit a krátert körülölelő folyó, az Unia még hangsúlyosabbá tesz. A kráternek nincs jól meghatározható külső gerince, ez a víz eróziójának tulajdonítható.

Egyelőre nem tudják, mi alakította ki a hatalmas krátert. Giovanni Monegato és társai rövidesen a helyszínre utaznak, hogy földtani vizsgálatokkal derítsék ki a jelenség eredetét, ami akár hatalmas meteor-becsapódás is lehet. Ha ez beigazolódik, akkor át kell tekinteni a nagy kihalási időszakokat a Föld történetében, mert ekkora krátert csak egy gigantikus kozmikus tárgy idézhetett elő, és annak az egész bolygó élővilágára katasztrofális hatása lehetett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!