Friss hírek

2009.02.26. 07:56

Újabb orosz-ukrán gázmizéria márciusban?

<p>Az orosz Gazprom gázipari vállalat ismét leállítja a szállítást Ukrajnának, ha Kijev nem fizeti ki 400 millió dolláros tartozását- közölték orosz lapok csütörtökön. Andrej Kruglov, a Gazprom pénzügyi vezetője azt mondta, ha "március 7-ig nem fizetik ki a 400 millió dollárt, akkor ismét leállítjuk a szállítást." Kruglov szerint kétséges, hogy Kijev ki tudja-e egyenlíteni a számlát.</p>

Az ukrán szolgáltató ugyanis azt mondja: a gazdasági válság miatt rengeteg fogyasztója nem fizette ki a gázt, így nincs miből átutalnia a pénzt. Moszkva és Kijev tavaly év végén nem tudott megegyezni a tartozásokról és díjakról. Emiatt a Gazprom újév első napján leállította az ukrán gázszállítást. Kijev viszont a kieső mennyiséget az Európának szánt ásványkincsből pótolta. Moszkva ekkor teljesen leállította a szállítást. Emiatt több ország is nehéz helyzetbe került: Bosznia, Szerbia és Bulgária nem rendelkezik gáztározókkal így szinte azonnal komoly fennakadások voltak az ellátásban.

A vitát január 19-én sikerült rendezni, akkor meg is indult a szállítás. Az Európai Unió nyomást gyakorolt mindkét országra, hogy mielőbb rendezzék vitájukat és induljon meg a gáz Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!