Sport

2014.11.21. 12:21

Megfordult a vándorlás iránya

Miskolc - Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát is megjárt szakemberrel folytatja a Pann­Ergy-MVLC.

Miskolc - Dél-Afrikát, Új-Zélandot és Ausztráliát is megjárt szakemberrel folytatja a Pann­Ergy-MVLC.Bíró Attilától Szi­lágyi Péter vette át az edzői stafétát a férfi OB I/B-ben szereplő PannErgy-Miskolci VLC együttesénél. Előbbi szakvezető augusztus végén ült a gárda kispadjára, ám mert nem sikerült felbontania jövő augusztusig szóló szerződését az új-zélandi szövetséggel, a napokban vissza kell(ett) utaznia a távoli országba.

– Nagyon jól ismerjük egymást Attilával, hiszen Egerben osztálytársak voltunk, játszottunk egy csapatban, valamint voltam az edzője is egy szezonon keresztül, mielőtt Olaszországba ment – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Szilágyi Péter, akitől ezt követően azt tudakoltuk, meglepte-e, hogy egykori jó ismerőse rá gondolt, mint utóda? – Igazából nem. Mindez már a nyár folyamán szóba került közöttünk, akkor, amikor igent mondott a miskolci klub hívásának, ugyanis számítani lehetett rá, hogy ez a helyzet előállhat. Szeptember végén voltam Rómában, megnézni a magyar női junior válogatottat, amelyben a lányom is játszik, az U19-es Európa-bajnokságon, s a hazaérkezés után néhány alkalommal láttam az MVLC mérkőzéseit, Miskolcon, Budapesten, az utóbbi meccseken pedig már Attilával együtt ültünk a kispadon.

A csapat és az egyének is

A szakember ezt követően arról beszélt, hogy az MVLC-nél a fő feladat az OB I-be való feljutás, s ezen belül azt az irányvonalat, munkát szeretné folytatni, amit Bíró Attila elkezdett.

– Ez utóbbi egyáltalán nem nehéz, mert rengeteget beszélgettünk egymással – folytatta Szilágyi Péter. – A lényeg, hogy játszunk minél magabiztosabban, fejlődjön maga a csapat, egészében, és egyénileg a játékosok is. Fiatal a keretünk, van két-három riválisunk a csoportban, akik komoly erőt képviselnek, ettől messzebb, a középszakaszra, egyelőre nem tekintenék előre, mert még korai. Az viszont már tény, hogy a Komjádi Kupában ott vagyunk a legjobb nyolc között és az elképzelésünk az, hogy a negyeddöntős találkozónkat a december 10-én, Miskolcon sorra kerülő Magyarország – Románia Világliga-összecsapás előtt játszanánk le, amennyiben ehhez sikerül megnyerni a szövetség támogatását.

A trénert megkérdeztük arról, vajon milyen vízilabdás emlékei vannak Miskolcról?

– Azt hiszem, gyermekkoromban voltam edzőtáborban Miskolctapolcán… – vágta rá minderre Szilágyi Péter. – A városban mindig volt egy-két tehetséges srác, akik „átjöttek” hozzánk Egerbe, és ott folytatódott a pályafutásuk, elég csak Biros Petire gondolni, aki volt játékosom, vagy Sántavy Mátéra, és még lehetne folytatni a névsort… Mostanában azért megfordult mindez, mert Jakab Dani egri nevelésű, Kovács Zoli pedig, aki a junior válogatott tagja, szintén innen érkezett. A hosszú távú feladatok közé tartozik többek között az is, hogy minél több itteni nevelésű srác kerüljön majd be a csapatba. Jelenleg Török Viktor a miskolci „mag”, de a Komjádi Kupában egy-két utánpótláskorú vízilabdázó már szerephez jutott.

Külföldi pólósok is

A szakvezető megemlítette, dolgoznak a keret megerősítésén, külföldi pólósok is a látókörükben vannak, de azon is, hogy majd a hosszúra nyúló téli szünetet miként töltsék meg tartalommal, edzőmeccsekkel.

– Nagy szeretettel várjuk a szurkolókat mindegyik találkozónkra, a következő, szombatira is, de akár a jövő hétfői, az OB I-es kaposváriakkal való közös tréningre is. A somogyiak másnap, november 25-én Debrecenben vívnak bajnokit, de végül is elindulnak egy nappal korábban, s velünk játszanak egy kicsit. A kapujukban nem más fog védeni, mint a háromszoros olimpiai bajnok, Szécsi Zoltán… – zárta ezzel Szilágyi Péter.

ÉM-MI

A legfontosabbak az új edzőről

Szilágyi Péter 1966-ban született Egerben. 1987 és 1989 között a hevesi város pólós utánpótlásában dolgozott, valamint irányította a helyi női csapatot is. 1989 és 1996 között a magyar utánpótlás-válogatott élén munkálkodott (az 1980-ban születetteket vezényelte, így többek között Steinmetz Ádámot, Madaras Norbertet, akinek a nevelőedzője), 1996-tól, két szezonon keresztül az egri OB I-es férfi csapatot vezette. 1998-tól 2002-ig Dél-Afrikában vállalt munkát, több fiú korosztály fordult meg a kezei alatt. 2002-ben lett az új-zélandi női válogatott szövetségi kapitánya, majd 2005 végén nevezték ki – ugyancsak a hölgyeknél – magyar szövetségi kapitánynak. A 2006-os belgrádi Eb-n bronzérmet szerzett a csapattal. 2007 elején Ausztráliában, a Nyugat-Ausztrál szövetség vezetőedzője lett. Az ausztrál állampolgárságot is megkapta, a kontinensről, Perthből 2013 nyarán tért haza. Az elmúlt egy évben a dunaújvárosi klub utánpótlás vezetője. 2014 októberétől a leány ifjúsági válogatott edzője, valamint – hivatalosan – november 10-től az OB I/B-s PannErgy-MVLC vezetőedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!