Friss hírek

2008.12.15. 06:41

Új kormányfő Thaiföldön

<p>Több hónapos ellenzéki tüntetések után megválasztották Thaiföld új kormányfőjét hétfőn. A hivatalos bangkoki források szerint Abhiszit Veddzsadzsiva a parlamenti képviselők szavazásán 235 szavazatot kapott 198 ellenében.</p>

Abhiszit Veddzsadzsiva lett Thaiföld új miniszterelnöke - jelentette be hivatalosan a bangkoki törvényhozás vezetője hétfőn. A szavazáson 235-en voksoltak a 44 éves egykori oxfordi diák mellett, míg 198-an ellene szavaztak.

A thaiföldi ellenzék hónapok óta tüntetett az egyebek mellett korrupcióval vádolt kormány távozását követelve. A demonstrálók nyolc napig megszállva tartották a bangkoki repteret is, amely miatt 350 ezer utas ragadt az ázsiai országban. A helyzetet végül az alkotmánybíróság oldotta meg december elején azzal, hogy a kormánykoalíció pártjai közül hármat a tavaly decemberi választásokon elkövetett csalások vádja miatt feloszlatott, néhány politikust - többek között Somcsai Vongszavat kormányfőt - pedig öt évre eltiltott a politikai életben való részvételtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!