Helyi közélet

2010.05.26. 14:27

Soron kívül javítják ki az árvízben megsérült gátakat

<p>Miskolc - A folyóink jelenleg nyugodtak, bár újabb esőtől, áradásoktól tartani lehet.</p>

Kedden délután hat órakor az ügyvivő kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, melyet miskolci látogatásakor hirdetett ki Bajnai Gordon ügyvivő miniszterelnök a megye 67, árvíz által sújtott településére – ezzel párhuzamosan visszavonta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a rendkívüli készültséget a Sajó és a Hernád mentén, tudtuk meg Csont Csaba árvízvédelmi osztályvezetőtől. Az árvízi veszélyhelyzet megszűnt ugyan, de az ideiglenes védműveket egyelőre nem bontják le, mert a meteorológiai előrejelzések szerint újabb csapadékos idő következhet.

A Sajón megszűnt a készültség, a Hernádon elsőfokúra mérsékelték, míg a Bodrogon másodfokú, a Tiszán Tiszapalkonya fölött másod-, alatta harmadfokú a készültség. A Tisza felső szakaszán Tokaj fölött lassú áradás, alatta apadás tapasztalható.

Csont Csaba elmondta még: a Hernád, a Sajó és a Bódva védműveiben esett károk felmérése még tart, de a legégetőbb részeken soron kívül hozzálátnak a javítási munkálatokhoz, és 420 kilométernyi töltés mentén továbbra is fenntartják a készültségek. A belvízzel elárasztott mezőgazdasági területek nagysága a Bódva, a Takta, a Hernád, a Sajó és a Bodrog völgyében meghaladja a harmincezer hektárt, míg az átnedvesedett – és így egyelőre nem, vagy csak igen nehezen megművelhető – terület pedig a több tízezer hektárt. A belvizes területekről folyamatosan szivattyúzzák a vizet, napi hárommillió köbmétert emelnek át a befogadó folyókba – mondta Csont Csaba.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában