Friss hírek

2008.11.20. 10:38

Jön az európai gazdasági ösztönző csomag

<p>Nagyjából 130 milliárd euró értékben állít össze mentőcsomagot az európai gazdaság talpra állítására az Európai Bizottság (EB). A testület ugyan csak a jövő héten hagyja jóvá ajánlásait, a Brüsszelben kiszűrődött hírek szerint az EB azt kéri a tagállamoktól, hogy ajánlják fel bruttó nemzeti jövedelmük egy százalékát a gazdaság fellendítését célzó élénkítő programhoz.</p>

Ebből nyújtanának például mentőkötelet a válság fenyegette európai járműiparnak, de José Manuel Barroso EB elnök szavaival, a klímaváltozás sürgette intézkedések is számíthatnak támogatásra, a gazdasági krízis nem odázhatja el a szükséges lépéseket. Mindazonáltal az uniós segítségnek időben korlátozottnak kell lennie és célzottnak - fűzte hozzá az Európai Parlamentben mondott beszédében.

A brüsszeli javaslatok között lesznek várhatóan olyan átcsoportosítások is, amelyek csak az EU jelenlegi költségvetését érintik, és lehetőséget teremtenek a strukturális alapból származó pénzek rugalmasabb felhasználására. Az elképzelések között szerepel például az előlegként történő kifizetések megemelése, illetve felgyorsítása.

A támogatás mértékének meghatározása és egyáltalán, az egész csomag jóváhagyása az EU decemberi csúcstalálkozójára vár, de a cél az, hogy a források minél előbb felszabaduljanak és még időben érje el a gazdaságot, hogy a válság hatásait legalább némileg kordában tarthassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!