Friss hírek

2009.03.12. 06:09

Áprilisban indítja műholdját Észak-Korea

<p>Észak-Korea hivatalosan is értesítette a nemzetközi repülésügyi szervezeteket, hogy április elején lövi föl az űrbe első műholdját - közölte a dél-koreai Yonhap hírügynökség csütörtökön. Szöul és Washington már hetek óta tud a készülődésről.</p>

A dél-korai titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva a Yonhap hírügynökség csütörtökön közölte, hogy Észak-Korea valamikor április 4. és 8. között tervezi elindítani rakétáját, hogy a világűrbe jutassa kommunikációs műholdját. Phenjan állítólag már értesítette erről az érintett nemzetközi szervezeteket, köztük a londoni központú Nemzetközi Polgári Légügyi Szervezetet (IMO). A hírt egyelőre egyik szervezet sem erősítette meg.

Phenjan már korábban jelezte: fenntartja magának az űrkutatáshoz való jogát, és bármilyen kísérletet a hordozó lelövésére háborús tettnek tekint. Dél-Korea és az Egyesült Államok már hetekkel ezelőtt beszámolt arról, hogy Észak-Korea hamarosan fellő egy nagy hatótávolságú Taepodong-2 rakétát az ország észak-keleti részén lévő Musudan-ri bázisról. A hordozó elméletileg elérheti az Egyesült Államok, pontosabban Alaszka partjait. A két ország kijelentette, hogy a kommunista ország bármilyen rakétaindítása Észak-Korea 2006-os rakétakísérlete után hozott, a hasonló katonai lépés tilalmáról szóló ENSZ-határozat megsértését jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!