Helyi közélet

2015.07.21. 11:28

A szociális szövetkezeté a jövő: márkanév lehet a Hétvölgy

Ózd - Néhány nappal ezelőtt alakult meg a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezet.

Ózd - Néhány nappal ezelőtt alakult meg a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezet.A mezőgazdaság és az állattartás nyújtotta lehetőségeket igyekeznek kihasználni Ózdon. Méghozzá szervezett keretek között, ezért alapították meg a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezetet. A hírek szerint országos törekvés, hogy az állam pályázatok útján támogatja majd a megalakult szövetkezeteket, tehát egy kicsit már előre is gondolkodnak a településen.

Sok termőterület

– Kilenc fővel alakultunk meg – tette hozzá dr. Bárdos Balázs, a szövetkezet igazgató-elnöke. – Úgy gondoltuk, hogy ebben az esetben nem a sokaság teszi az eredményességet. Az alapítók között találhatunk gazdálkodót, agrármérnököt, gazdasági szakembert és olyan személyt is, aki a hagyományőrzéssel foglalkozik. Emellett a helyi önkormányzat is megjelenik a tagok között, sőt az alapítás kezdeményezője volt, ami a város elkötelezettségét jelzi a szövetkezettel kapcsolatban.

Az ózdi és a környező földekkel kapcsolatban dr. Bárdos Balázs megjegyezte: nem a legkedvezőbbek az adottságok, 30–40 aranykoronás alföldi területekkel nem lehet összehasonlítani a feltételeket, ugyanakkor meg lehet találni azokat a lehetőségeket – elsősorban az állattenyésztésben –, ahol rentábilisan lehet működni. Rendkívül fontos, hogy a pályázatokat kihasználják a jövőben, és a meglévő területeken eredményesen gazdálkodjanak.

– A környező településekhez viszonyítva sok földterület van az önkormányzat tulajdonában, amelyek sajnos eléggé szétszórtan találhatók, és az alapterületük sem túl nagy – folytatta dr. Bárdos Balázs. – Ezeket próbáljuk meg művelés alá vonni, konkrét kertészeti vagy szántóföldi tevékenységgel.

Fontos a foglalkoztatás

Dr. Bárdos Balázs szerint a foglalkoztatás terén is nagy lehetőségek rejlenek a Hétvölgyben, sőt az is elképzelhető, hogy a jövőben a közfoglalkoztatás egyes elemeit szövetkezeti formában is el lehet majd végezni. Erre már minisztériumi szintről is történtek utalások, a fővárosból is biztatták az önkormányzatot, hogy minél hamarabb alakuljon meg a szervezet.

– Az önkormányzat által idén elindított Startmunka programok a korábban az Ózdszolg Nonprofit Kft. és a Város- és Sportlétesítmény Üzemeltető Intézmény felügyelete alatt elkezdett programokat folytatja, ráépülő elemekkel. A megvalósított tevékenységek – többek között – energiaültetvény gondozása, mezőgazdasági tevékenységek, betonelemgyártás, kertibútor-készítés – folytatta dr. Bárdos Balázs. – Amennyiben kedvezőbb feltételeket kínálnak majd a pályázati források, akkor készek vagyunk, hogy a szövetkezet égisze alatt folytassuk a munkát. Ezért is volt fontos a Hétvölgy létrehozása, egy kicsit már a jövőbe is tekintünk a szövetkezetünkkel. Nagyon bízom benne, hogy a munkánk eredményre vezet, és idővel akár egy igazi márkanévvé válhatunk, nemcsak a városban, hanem a környéken is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában