Magyarország

2007.10.11. 20:35

Tízmilliárd forintból épít gyárat a Stadler Szolnokon

<p>Jelképes összegért, évi egy euróért adta bérbe azt a nyolc hektáros telket Szolnok városa a Stadlernek, ahol a svájci cég vagongyárat épít.</p>

A bérleti szerződés 15 évre szól - döntött csütörtök délután rendkívüli közgyűlésen a szolnoki képviselőtestület. A közgyűlés után aláírták a bérleti szerződést. A Stadler 10 milliárdos beruházása 400 új munkahelyet teremt 2008 végétől, és évi 200-300 millió forint iparűzési adót fizet a Tisza-parti városnak.

A Stadler először Székesfehérváron akarta felépíteni vasúti kocsiszekrény-gyárát, végül Szolnok mellett döntött a kedvező telekbérleti ajánlat miatt. A svájci cég a német és a magyar vasútnak gyárt majd alumínium vasúti kocsiszekrényeket Szolnokon.

A beruházás 2008 januárjában kezdődik, a gyárból a tervek szerint 2008 végén-2009 elején gördülhetnek ki az első szerelvények. A gyárban 400 főt foglalkoztatnak majd a tervek szerint, de a beszállítói kör ennél jóval több, 2000 munkavállalónak ad munkát. Kezdetben várhatóan évi 200 darab vasúti kocsiszekrényt szerelnek össze a Stadler szolnoki üzemében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!