Friss hírek

2008.10.05. 17:50

A német kormány garanciát ajánl a lakossági megtakarítások számára

<p>Az egyre terjedő pénzügyi válság közepette korlátlan garanciát ajánl a lakossági megtakarítási számlák számára a német kormány - jelentette be vasárnap a berlini pénzügyminisztérium szóvivője.</p>

A nap folyamán Peer Steinbrück pénzügyminiszter válságülést tartott a német fővárosban a tőzsdei felügyelet, a nemzeti bank valamint a vezető német bankok megbízottaival, hogy megmentsék a csőd szélére jutott Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel intézetet. Steinbrück a megbeszélés után úgy fogalmazott: a német adófizetőknek "nem kell egyetlen eurónyi megtakarításuk miatt sem aggódniuk".

Angela Merkel kancellár vasárnapi közleményében szintén igyekezett megnyugtatni az aggódó állampolgárokat. Mint fogalmazott: bankbetéteik biztonságban vannak, erről a szövetségi kormányzat gondoskodik. Merkel szerint ugyanis a kabinet nem engedi meg, hogy egy pénzintézeti krízis a teljes bankrendszer válságához vezessen. A kancellár arról is beszámolt, hogy a kormány újabb megmentési tervet dolgoz ki a HRE megmentésére, ennek részleteiről azonban egyelőre nem árult el közelebbit.

A berlini kormányzat a múlt héten jelentette be, hogy az állami költségvetésből, továbbá több magánbank által felajánlott hitelekből összesen 35 milliárd eurós segélycsomagot dolgozott ki a HRE megmentésére. Szombat estére azonban a Deutsche Bank vizsgálata alapján kiderült, hogy a Hypo Real Estate-nek az év végéig legalább 50 milliárd euróra, míg a jövő évben mintegy 100 milliárd euróra lenne szüksége.

Az új adatok nyilvánosságra kerülését követően a magánbankok kiszálltak a mentőakcióból, ezért van most szükség új, alternatív megoldásra. A HRE válságának alapvető oka, hogy a pénzintézet komoly összegeket fektetett be az amerikai jelzálogpiacon, így az ott kialakult válság súlyosan érintette a német céget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!