BOON Sziréna

2010.05.13. 11:32

Rendőrök vannak, csak jól kell gazdálkodni velük

<p>Miskolc - Elvben valóra válhat a felálló új kormány víziója: minden falunak saját rendőrt!</p>

Az Ózdon megtartott nemzeti konzultáción Orbán Viktor leendő kormányfő és Pintér Sándor, a belügyi tárca várományosa azt ígérte, helyreállítják a közbiztonságot, mindenhol lesz rendőr, körzeti megbízott. A kijelentésekkel kapcsolatban számos kérdés merült föl, melyekkel megkerestük a megyei rendőr főkapitányság kommunikációs irodáját, de ott nem biztattak bennünket gyors válaszokkal. Azt a tanácsot kaptuk, hogy – mivel politikai koncepcióról van szó – kérdéseinkkel forduljunk a minisztériumhoz. Mivel azonban jelenleg éppen változnak az erővonalak, a várhatóan igazságügyi és belügyi ágra kettéváló Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban nem találtunk válaszadót.

Hogyan lehet tehát megoldani, hogy minden településen legyen rendőr? Kérdésünkre Farkas József, a megyei főkapitányság rendészeti igazgatója azt felelte: ha komoly kormányzati elhatározás van rá és a forrásokat is biztosítják, meg lehet oldani, majd „matematikai” alapokra helyezte a beszélgetést: ha azt szeretnénk, hogy minden településen a nap 24 órájában legyen rendőr – a „posztos” rendőr fogalmával –, a váltások és az esetleges táppénzek, szabadságok miatt 4,25-szörös szorzóval kell számolnunk. A megyében 358 település van, ennek ötszörösére, azaz 1790 emberre van szükség. (Ebben a számításban nyilván nem vettük figyelembe, hogy a nagyobb településeken egy fia rendőr édes kevés, és hogy a rendőrök jellemző módon párosával látják el szolgálatukat, mint ahogy azt sem, hogy vannak olyan egészen kis falvak Borsodban, ahol nincs szükség folyamatos rendőri jelenlétre – a szerk.). A szükséges létszám elvben rendelkezésre áll, átvezénylésékkel, új emberek felvételével meg lehet oldani ezt a problémát, meg lehet erősíteni a közbiztonságot. Ehhez természetesen az is kell, hogy egyértelmű, ellentmondásoktól mentes törvényi környezetben dolgozhassanak a rendőrök, és a társhatóságok (ügyészség, bíróság) is támogassák a feladatai végrehajtásában a rendőrséget.

Arra a kérdésünkre, hogy hány olyan település van a megyében, ahol nincs állandó rendőri jelenlét (ahol nincs őrs, kapitányság vagy folyamatosan ott tartózkodó körzeti megbízott), egyelőre szintén nem kaptunk választ a a kommunikációs irodától, annyit azonban leszögeztek, nincs a megyében olyan település, amely rendőri felügyelet nélkül lenne. A megyei rendőr-főkapitányság „keze alatt” tíz városi kapitányság dolgozik, melyekhez összesen 25 őrs tartozik. A rendőrség honlapjának adatain alapuló számításaink szerint a megyében 385 körzeti megbízott tevékenykedik 308 helységben.

ÉM-SZP


Ha szándék és pénz van, rend is lesz

eszak | 2010.05.13 08:30
Ózd - Megyénk több településén évek óta beszélni sem érdemes a közbiztonságról.

Orbán Viktor: Szigorúbb törvények kellenek

fuggetlen | 2010.05.11 20:54
Speciális védelmet kapnak a pedagógusok, és beterjesztik a "három csapás" törvényt.

Orbán Viktor és Pintér Sándor Ózdon

eszak | 2010.05.11 14:49
Ózd - A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség által kezdeményezett nemzeti konzultációsorozat első tanácskozása Ózdon került sor kedden, az Olvasó épületében.

</script>

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!