Helyi közélet

2013.04.14. 16:38

„Nem lesz járatritkítás!”

Miskolc - Kevesebb pénzből gazdálkodhat az MVK, de ígéretet kaptak a helyzet kezelésére.

Miskolc - Kevesebb pénzből gazdálkodhat az MVK, de ígéretet kaptak a helyzet kezelésére.Tizenhét busz hibásodott meg a március 15-ei rendkívüli hóesés miatt a 40 centis hóban, ezzel magyarázta a napokban sajtótájékoztatóján az MVK Zrt. vezérigazgatója azt, hogy járatok ritkítására kényszerültek Miskolcon. Kókai Ernő részletezte, a menetrendszerinti buszközlekedés ellátásához 138 buszra van szükség, s normál időszakban 35 busz vár javításra. Ez szerinte a hétköznapokon nem okoz problémát, de a nagy hóesés napján a 35 busz közül egyet sem tudtak gyorsan megjavítani, mert vagy lejárt a műszaki vizsgájuk, vagy időigényes volt a javításuk. Kókai Ernő akkor hangsúlyozta, már normalizálódóban van a helyzet, s már több járművet is vissza tudtak állítani a forgalomba az elmúlt hetekben.

Fiatalabb járműpark

A sajtótájékoztató megtartását az is generálta, hogy a járatkimaradásokra közleményben reagált a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (a VEKE) mondván, nem a hó, hanem a rosszul értelmezett megtakarítási gyakorlat és a visszafogott alkatrészbeszerzések és raktározás okozta a kialakult helyzetet. Dorner Lajos, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, ők már korábban is figyelmeztették a céget és a város polgármesterét, hogy baj lesz, milliók hiányoznak a működéshez, s a helyzet tovább romolhat. „A Volán járműveit miért nem kezdte ki a hó?” – kérdezte. Ezt a kérdést mi is feltettük Kókai Ernőnek, aki megjegyezte, erről talán a Volánt kellene megkérdezni. Szerinte az is az okok közé tartozhat, hogy a Volán járműparkja jóval fiatalabb. Hozzáfűzte: az MVK buszainak átlagéletkora 12 év feletti, 450-690 ezer kilométert futottak, azaz könnyebben meghibásodhatnak. Hangsúlyozta, azt is visszautasítja, hogy visszafognák az alkatrészbeszerzéseket, s hogy ne lenne elegendő szakemberük a beszerelésükre.

Mivel az állam megszünteti a helyi közösségi közlekedések normatív támogatását, így több mint 500 millió forinttól elesik majd a cég. Kérdeztük, ez hogyan befolyásolja majd a működésüket: számíthatunk-e járatritkításokra. Kókai Ernő hangsúlyozta, a városvezetés úgy döntött, nem csökkenti a közlekedési kapacitásokat, azaz tulajdonosként meg fogja oldani a finanszírozási problémákat. A hogyan kérdésre nem tudott válaszolni a vezérigazgató, mint mondta, a város vezetése (akárcsak a többi érintett városé) tárgyalásokat folytat a minisztériummal ebben az ügyben.

ÉM-HM


A VEKE és az MVK

A vezérigazgató visszautasította a VEKE kritikáját, megjegyezte, a civil egyesület nem láthat bele a működésükbe. Mi viszont jeleztük, a VEKE korábban együttműködött az MVK-val és a miskolci önkormányzattal: vállalták, hogy segítik a céget a menetrendszerinti buszközlekedés megreformálásában, így tisztában lehetnek az ott történtekkel. Kókai Ernő szerint nem a VEKÉ-vel, hanem egy szervezetével álltak jogviszonyban. Azt is megjegyezte, szó sincs arról, hogy az ő hibájukból szakadt volna meg az együttműködés velük, mint ahogy a VEKE állítja, a tervezett reformhoz túl sok pénzre lett volna szükség, erre viszont a városnak nincs forrása. A VEKE felvetette azt is, hogy a polgármester indítson vizsgálatot az MVK gazdálkodását ellenőrizendő. (A polgármester nem kívánt reagálni kérdésünkre, hogy tervez-e vizsgálatot.) Kókai Ernő szerint a polgármester tájékozódott a kialakult problémáról, s megállapította, a cég vezetése „kézben tartja az ügyet” így nem kívánt beavatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában