Friss hírek

2009.03.10. 13:56

Majomritkaság a Szegedi Vadasparkban

<p>Csuklyás vagy más néven nyerges cerkóf érkezett a Szegedi Vadasparkba az elmúlt hetekben. A Közép-Afrikában élő, rendkívül mutatós majomfajt mindössze 50 egyed képviseli a világ állatkertjeiben. A franciaországi La Palmyre-i Állatkertből 1 hím és 2 nőstény érkezett, hazánkba elsőként és egyedüliként Szegedre a nemzetközi fajmegmentési program keretében - tájékoztatta a Független HÍrügynökséget Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.</p>

A ritka majomfaj Közép-Afrikában hegyvidékein esőerdőkben él, többnyire a fákon mozog. Ő és egy nagyon közeli rokona, a szakállas cerkóf az a két óvilági majom, amely képes a farkát kapaszkodásra is használni. Erre rajtuk kívül igaz, jóval ügyesebben csak egyes újvilági, dél-amerikai majmok képesek, mint a pókmajmok és a bőgőmajmok.

Veprik Róbert elmondta: a cerkófmajmok között sok hasonlóan színes majomfajról tudnak. Eleve sokkal több színárnyalatot képesek felismerni, mint az ember. Egyesek szerint ez megkönnyíti a sokszor vegyes, sok fajból álló csapatokban a fajtársak azonosítását. Még fontosabb a viselkedésükkel kapcsolatos szerepe. A feltűnő színezetük révén hívják fel magukra a figyelmet, és riasztják el vetélytársaikat a mindkét félnek komoly sérüléseket hozó összecsapástól, és természetesen csábítóan hat az ellenkező nemre is.

A majomritkaságok a Vadasparkban egyelőre a bejárat közeli Afrika-házban láthatók, míg az addig ott lakó huszármajmok nemsokára a régi helyükre, a szavanna-kifutóba kerülnek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!