Helyi közélet

2008.05.13. 14:16

Ma a tiéd vagyok, Karády!

<p>Miskolc - Ma a tiéd vagyok! a címe Kapócs Zsóka Karády-estjének. Két koffer. Ennyivel távozott Karády Katalin Magyarországról, 1951. február 19-én.&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/kar_dy_katalin_a_wikip_di_n.pdf"><B>Karády Katalin a Wikipédián</B></A> [.pdf - 61KB]</p>

Ma a tiéd vagyok! a címe Kapócs ZsókaKarády-estjének. Két koffer. Ennyivel távozott Karády Katalin Magyarországról, 1951. február 19-én.

Hatalmas pályát futott be filmen és koncertpódiumon, s alig több, mint öt éve volt rá, hogy legendává váljon. Karrierje első éveiben egymás után forgatta a filmeket, s egyik nagy slágert énekelte a másik után. A német megszálláskor nemkívánatosnak minősítették, s helyzete a háború végével sem lett jobb: polgári csökevénynek tekintették, s hamarosan lehetetlenné vált számára az élet hazájában.

Két kofferbe csomagolta hát a legszükségesebbeket, mindazt, amit magával akart vinni a nagyvilágba. Mi lehetett a két kofferben? Ruhák, személyes tárgyak mellett rengeteg emlék, örömök, csillogás, bánat és keserűség. És sok-sok felejthetetlen dal, amelyek most Kapócs Zsóka tolmácsolásában szólalnak meg, Gyarmati István kisegyüttesének kíséretével.
A Karády-est 17-én (szombaton) lesz, fél 8-kor kezdődik. Helye a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház.

„Borítékolt kudarc”

A Nők Lapjában így ír az estről Vadas Zsuzsa:
„A legfrissebb szenzáció : Kapócs ZsókaKarády-estje, a Mikroszkóp Színpadon és a Duna Palotában. Már a címe is sokat ígérő – Ma a tied vagyok! –, és nem okoz csalódást. Pedig a rosszmájúak nemcsak borítékolták a kudarcát, hanem remélték is. Ám attól kezdve, hogy Zsóka kilép a színpadra, elnémul a nézőtér, az énekszámok után pedig felcsattan a taps.

Érezni, hogy alaposan készült Karádyból, és amikor már mindent, vagy majdnem mindent tudott róla, eltartotta magától a szöveget: nem erőlködött, hogy utánozza a magyar filmek első és legnagyobb szexideálját. Még a haját sem festette barnára.

Úgy azonosul Kanczler-Karády Katalinnal, hogy a saját bőrén érzi, mit jelenthetett Karádynak kiállni a közönség elé, ismeretlenül, színpadi rutin nélkül. Karádynak nem volt szerencséje a színházzal, neki remélhetően lesz. Tud valamit, amit Karádynál jobban nem tudott senki. Bűvölni a szemével, a hangjával, a nézőteret betölti erotikus aurájával.
Már nem kérdés: Karády-estje igazi kasszasiker.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában