Helyi közélet

2008.05.09. 16:06

Az orvosainkba vetett bizalom megvan

<p>Debrecen, Kazincbarcika - A május 18-i kazincbarcikai helyi népszavazás kapcsán megszólaltatjuk mindhárom kórházi pályázót. Most a Debreceni Egyetemen a sor.<BR /></p>

Boon:- Önök miért ragaszkodnak egy szegény régióban levő milliárdos injekciókra szoruló barcikai kórházhoz?
Kecskés Gábor: - A Debreceni Egyetem OEC nem ragaszkodik a kazincbarcikai kórház működtetéséhez, hanem a városi önkormányzat írt ki egy pályázatot, melynek elnyerése több szempontból illeszkedik a centrum stratégiai céljaihoz, de valódi eredményt elérni meggyőződésünk szerint csak akkor lehet, ha a városi önkormányzat a város és a környező települések lakossága is érdekelt abban, hogy mi működtessük a kórházat. A kiírásból megszerezhető információk csak közelítő számításokra adtak lehetőséget, de úgy gondoljuk, hogy egy rövid befektetési időszak után pénzügyileg rentábilisan lehet a kórházat működtetni, miközben az egyetem és a kórház közti szakmai kapcsolatok erősödése előnyöket fog hozni - jelentette ki Kecskés Gábor, a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója.

Boon:- Mit vállalnak konkrétan a pályázatukban, mennyi ideig maradhat fenn a jelenlegi foglalkoztatás és átvállalják-e a szükséges fejlesztéseket?
KG:- Pályázatunkban mindazt vállaltuk, amit a kiíró kötelezettségként írt elő, melyről a nyilvánosan kezelhető pályázathoz mellékelt felolvasólap ad tájékoztatást. Ezen túlmenően, sokszor –meggyőződésünk szerint – nagyobb fontosságot jelentően vállaltuk mindazt, ami ahhoz szükséges, hogy a kórház szakmailag és gazdaságilag is eredményesen működjön a lehető leghamarabb. A szükséges fejlesztések átvállalása a minimumfeltételek tekintetében folyamatosan biztosítandó két szempontból. Egyrészt, azért, hogy kiemelkedő minőségben, a szakma szabályai szerint tudjunk dolgozni, másrészt azért, hogy az ellátásra az egészségbiztosítóval szerződést tudjunk kötni. A felolvasólapon megadott kérdésre 12 hónapos, garantáltan vállalt továbbfoglalkoztatást határoztunk meg, de talán ennél fontosabb az a pályázatunkban is leírt célkitűzés, hogy a város meghatározó foglalkoztatója kívánunk hosszú időre maradni.

Boon:- Hogyan képzelik el az orvoshiány pótlását megoldani?
KG: - Meggyőződésünk, hogy egy szakmailag és gazdaságilag is fejlődő, jól működő egészségügyi intézmény önmagában is vonzerőt jelent az orvosok és nem csak az orvos egészségügyi dolgozók számára, tehát ez, tapasztalatunk szerint nagyrészt megoldást fog adni az orvoshiányra, másrészt a kezdeti időszakban az egyetemünkön dolgozó kiváló orvosainkkal átmenetileg, vagy érdeklődésük esetén hosszabb távon is ezt a problémát meg tudjuk oldani.

Boon:- Miként javítanák a szakmai színvonalat, hiszen most igen nagy a bizalomvesztés és nemcsak a műszerhiány az oka. A betegek sem mennek szívesen a barcikai kórházba, de az a háziorvosi gyakorlat is, hogy 10 betegből 8-at szakrendelésre máshová utalnak be...
KG:-Meggyőződésünk, hogy a kazincbarcikai kórház nagyon jó szakembergárdával és vezetőkkel rendelkezik, bizalomvesztésről beszélni tehát ebből a szempontból biztosan indokolatlan. Emellett egyetemünkre, az országos betegutak vizsgálatával azonosítható módon, eddig is jelentős számban jöttek betegek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Ez azt bizonyítja, hogy az egyetemen végzett szakmai munka, az orvosainkba vetett bizalom megvan és erős. Amennyiben mi fogjuk üzemeltetni a városi kórházat, ez a szakmai teljesítményhez kötőtő bizalom ki fog terjedni a város kórházára is. Ezen túlmenően, részletesebb vizsgálatot igényel a betegek és háziorvosok jelenlegi bizalomvesztésének oka, melyet orvosolni, ezen vizsgálat után lehetséges, de ettől függetlenül is célunk, hogy a pályázat elnyerése esetén erős tevékenységgel mutassuk be a kórház munkáját, céljait, erősségeit. Néhány, szakmájában elismert vezető orvosunk rövidebb-hosszabb időre való áthelyezését is tervezzük. Ők képesek lennének a személyük irányába megnyilvánuló bizalmat a kórház irányába mutató bizalom erősítésére felhasználni.

Boon:-. Sok a magánrendelés a barcikai kórházban, itt jóval kevesebbet kell várakozni. Amennyiben Önök nyernek, mi az álláspontjuk arról: Helyes-e az, hogy magánrendelés is legyen a kórházban?
KG:- A kórház működtetése esetén stratégiai terv alapján fogunk dolgozni, melynek kialakításához a kiírásban megadottnál jóval több információra van szükségünk, mert például a magánrendelések volumenéről, szakterületeiről, üzemeltetési feltételeiről sem kaptunk eddig információt. Úgy véljük, hogy a magánrendelések jól kiegészíthetik az államilag finanszírozott ellátást - mondotta végezetül Kecskés Gábor gazdasági igazgató.

B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában