Vidéki jövedelemkiegészítő program indul

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Jövedelemkiegészítő program indul kiváló minőségű magyar baromfitermékek előállítására, és bővül a munkáért nyúltenyésztési program is – közölte a tárca az MTI-vel.

A közlemény szerint V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Gödöllőn elmondta: nyúlhús előállításába vonná be a “Nyúl-unk a munkáért” programban résztvevő családokat a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ (KÁTKI) valamint a programot elindító Tetrabbit Kft.

A szervezetek az idén Gödöllőn és Törökszentmiklóson őshonos magyar fajtákból tenyésztelepeket alakítanak ki, amelyek génmegőrzési központként működnének, és ellátnák a családokat nyulakkal. Emellett évente három új térségi anyanyúl-telepet hoznak létre, és évente kétszer 80-100 családhoz helyeznek ki tenyésznyulakat. A számítások szerint a harmadik év végére több mint ezer család állíthat elő magyar nyúlhúst.

A HU-BA – Hungarikum Baromfitermékek – falu program célja a régi magyar baromfifajták megőrzése természetes élőhelyükön – idézi a közlemény a vidékfejlesztésért felelős államtitkárt. A program a helyi lakosság önellátását is segíti.

Az induláskor 100-150 család bevonását tervezik 4 helyszínen: Egerág, Megyer, Mátraverebély és Újkígyós környéki településeken. A harmadik év végére a szaporodó szárnyasokból 1.200 családhoz juthat baromfi.

– MTI –