Évi egymilliárd jut a Márai Programra

Évi egymilliárd forintból fejlesztik a könyvtárakat a február 15-én elfogadott Márai Programból- jelentette be hétfõi tájékoztatóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Hozzátette, hogy a klasszikus és kortárs szépirodalomra, a gyermek- és ifjúsági mûvekre, a tudományos és szakkönyvekre, valamint az ismeretterjesztõ és kézikönyvekre terjed ki a hosszú távú, évente megismétlõdõ átfogó könyves program.

Hiller István elmondta, hogy a február 15-én elfogadott Márai Program lényege, hogy a könyvtárak évi egymilliárd forintos többlettámogatást kapnak a könyvállományuk fejlesztésére. Az oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy nem egyszeri támogatásról van szó, hanem évenként ismétlõdõ segítségrõl. A pénzt nem átcsoportosítással biztosítják a fejlesztésre, hanem az ötöslottó eladásából befolyó adóból kapja a fedezetet a Nemzeti Kulturális Alap.

A tárcavezetõ közölte, hogy az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma, az újonnan létrehozandó Márai Testület és a program meghirdetéséért felelõs kollégiumok összeállítanak egy ezer címbõl álló kínálati listát. Erre a tervek szerint csak magyarországi bejegyzésû, valamint határon túli magyar kiadók nevezhetik kiadványaikat. A programban részt vevõ könyvtárak pedig errõl a listáról választhatnak majd mûveket. Elsõsorban klasszikus és kortárs szépirodalmi, gyermek- és ifjúsági mûvek, tudományos és szakkönyvek, valamint ismeretterjesztõ és kézikönyvek beszerzésére terjed ki a program.

Az elsõ listára a kiadók csak megjelent könyveiket nevezhetik, olyanokat, amelyek a megelõzõ három évben jelentek meg. A következõ esztendõben a megelõzõ három év könyvtermésével, illetve az elõzõ lista óta megjelent, vagy rövidesen megjelenõ könyvekkel lehet pályázni. Csak olyan könyvek kerülhetnek fel a listára, amelyek kiadói ajánlata versenyképes, de legfeljebb a kiskereskedelmi ár 60 százaléka.

A kedvezményezett könyvtárak körét az NKA Könyvtári Szakmai Kollégiuma határozza meg. Ez a kör évente változhat. A listára húsz megyei könyvtárak és a Fõvárosi Szabó Ervin Könyvtár, 330 városi könyvtár, 177 községi könyvtár, 11 állami felsõoktatási könyvtár, 7 országos szakkönyvtár, 19 nyilvános egyházi könyvtár és 15 határon túli könyvtár kerül fel.