Felsőoktatás

2020.03.05. 08:00

„Kikacsintanak” itthonról

Liberális oktatás, diákközpontú egyetemek, ezt mesélik a külföldön tanuló, megyénkbeli diákok.

Hegyi Erika

Ma már nem számít kirívó esetnek, ha egy magyar fiatal érettségi után külföldi egyetemet választ. Az elmúlt napokban több olyan megyénkbeli diákot mutattunk be, akik Nyugat-Európában szeretnének diplomát szerezni vagy már el is kezdték tanulmányaikat. Most pedig jöjjön Katinka és Fanni története, akik mindketten hermanos diákok voltak.

Lovas Katinka erősségei mindig is az idegen nyelvek voltak, ezért gondolta úgy, hogy Nyugat-Európában próbálja ki tudását. A Royal Holloway University of London egyetemre jelentkezett, fel is vették, és ma már másodéves. Alkalmazott pszichológiát tanul.

Versenyképes

– Anglia volt az első választásom, mivel az akadémiai (ezen belül pszichológiai) kutatások sokkal nagyobb állami támogatást kapnak itt, mint Magyarországon. Az is fontos volt számomra, hogy egy nemzetközileg versenyképes kutatóegyetemen tanuljak, és kikacsintsak az otthoni rendszerből. Úgy gondolom, nem titok, hogy Anglia sokkal liberálisabb gondolkodású ország, mint Magyarország, szerettem volna belekóstolni, milyen egy ténylegesen multikulturális egyetemen hallgatónak lenni. Mivel azonban Tiszaújváros mellett nőttem fel, sosem éltem nagyvárosban, nem szerettem volna London közepébe csöppenni. Ez az egyetem tehát tökéletes választás volt, mivel Londontól 30 kilométerre található, zöldövezetben. A szak, amit tanulok a Brit Pszichológiai Szövetség (BPS) keretprogramja szerint fut, nincsenek felesleges tantárgyaim, az órarendemet az egyetem állítja össze, garantálva, hogy minden szükséges előadáson részt tudjak venni. Nálunk a vizsgákat is központilag osztják be, mindenki egyszerre írásbelizik, így egyenlő esélyeket kapnak a diákok – ad ízelítőt a londoni egyetemről Katinka.

Diákközpontú

Úgy folytatja: – Ami tetszik még az itteni rendszerben, hogy tudás- és diákközpontú, nem az a cél, hogy mennyire tudja valaki bemagolni az anyagot, hanem kritikus gondolkodást várnak el, és érvelést. Rengeteg támogatást kapunk a tanulmányainkhoz, például esszéíró műhelyek működnek, minden diáknak személyes tanácsadó áll rendelkezésre a karon belül, rögzítik az előadásokat, így segítve a tanulási nehézségekkel rendelkező diákokat. A tanulás mellett önkénteskedem is, így tavaly csatlakoztam egy projekthez, ami a szociálisan elszigetelődött időseket segíti – sorolta Katinka.

Elmesélte azt is, hogy az alapképzés után szeretne mesterdiplomát szerezni szervezeti és szociális pszichológiából, de azt már Hollandiában kezdené el. Külföldi tanulmányai után hazajönne, és ha megtalálja a boldogulását és a megfelelő közösséget, akkor maradna, de az is lehet, hogy újra külföldöt választja, és ott keres munkahelyet, tudtuk meg.

Nincs nagy nyomás

Gál Fanni Írországban talált magának megfelelő egyetemet, az Institute of Technology Carlow Tourism & Event Management karára jár, most elsőéves. A turizmus és rendezvényszervezés szakot választotta.

– A fővárostól körülbelül 100 kilométerre fekvő városban élek, mert Dublinban, csakúgy mint Budapesten, sokkal drágább a megélhetés, az albérletárak is jóval magasabbak, mint máshol. És hogy miért külföld? Mert szerintem a külföldi diploma többet ér, mint a magyar, és tapasztalatot tudok szerezni arról, hogyan élnek más nemzetek, milyen az ő felfogásuk, valamint kapcsolatokra is szert tehetek. Az oktatás sokban különbözik az otthonitól. A tanárok segítőkészek, megértőek. Az ember nem érzi azt a nagy nyomást, mint otthon. Amellett, hogy könyvekből tanulunk, sokszor nézünk videókat, és kimegyünk terepre. Nem ritka, hogy vállalatvezetők tartanak egy-egy előadást, hogy még jobban belelássunk a való világba – fogalmaz Fanni, aki úgy tervezi, hogy diplomaszerzés után is külföldön marad még jó pár évig.

– Szeretek itt élni, mert sokkal nyugodtabb az élet, mint otthon, de persze a család közelsége semmivel nem pótolható, így valószínűleg nem örökre szól ez a kaland. Különben a fővárost leszámítva az ételárak, a benzin, a megélhetés ugyanannyiba kerül, mint otthon, viszont a fizetések magasabbak. Egyetem mellett dolgozom is, szerencsére ez is belefér – tette hozzá Fanni lelkesen.

(A borítóképen: Lovas Katinka a londoni egyetem előtt | Fotó: ÉM-Archívum)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!