Interjú: Dr. Ujj Róbert háziorvossal

2020.02.12. 19:00

Nem árt egy kis absztinencia

Nem túlzás kijelenteni, hogy megváltoztatja az ember életét a szeszes italok rendszeres fogyasztása.

Bartók Nándor

Dr. Ujj Róbert háziorvos

Fotó: Ádám János

Angliából indult útjára a „száraz január” kihívás, melynek részeként egyre többen indítják az új esztendőt egy teljes hónap alkoholmentességgel megtartóztatással. (Az erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatják.) Hogy milyen változásokkal jár, ha valaki, aki egyébként rendszeresen fogyaszt alkoholt – legyen szó akár csak hétvégi bulikról – egy teljes hónapra felhagy az itallal, kérdeztük dr. Ujj Róbert miskolci háziorvost.

Sok embernek a rendszeres alkoholfogyasztás nem problémaként él a fejében, mert úgy gondolják, bármikor képesek letenni az italt. Mi történik, ha valaki hirtelen vonja ki az alkoholt az életéből?

Az attól függ, mennyi ideig és mennyi alkoholt fogyasztott az illető. Krónikus alkoholistáknál, akik huzamosabb ideig minden nap fogyasztanak alkoholt nagy mennyiségben, az idegrendszerük annyira hozzászokhat az ital jelenlétéhez, hogy hirtelen leállásnál egy delírium tremensnek nevezett akut krízishelyzet alakulhat ki . Ez tudatborulással jár, mellyel akutan kezelendő egészségügyi állapotként kell bánni.

Van más negatív hatása is a hirtelen megvonásnak?

Epilepsziás roham is felléphet. Az alkohol megvonása az idegrendszer elfajulásához vezet, amely még olyanoknál is kiválthat rohamot, akik egyébként nem epilepsziások. A tartós absztinenciánál viszont ez már nem fenyeget, hiszen itt az illetőnek írunk fel erre gyógyszert. A delírium szintén abbamarad, a krónikus hatásai viszont sokkal rosszabbak az alkoholnak.

Itt mikre kell gondolni?

A személyiség megváltozását nem fejtem ki, hiszen erről sajnos szinte mindenki hallott már. A másik legismertebb a májkárosító hatása. Mivel az alkohol direkt méreganyagként hat a májra, olyan mértékben képes pusztítani a májsejteket, hogy lassacskán májzsugorodás alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a májsejtek helyét egy kötőszövetes sejt veszi át, ami két dolog miatt is rendkívül rossz. Az egyik, hogy a máj vérkeringését rendkívül károsítja, illetve emiatt a májsejtek képtelenek lesznek ellátni az anyagcserében betöltendő szerepüket. Emiatt vérzékenység léphet fel, és mivel sok fehérje hiányzik a szervezetből, károsodik a máj méregtelenítő funkciója. Ami egy kevésbé ismertebb egészségügyi probléma a krónikus alkoholfogyasztásnál, hogy a szív is rendkívüli mértékben károsodhat. Nagyon súlyos, úgynevezett kardiomiopátiát okozhat, amely a szívnek egy – mondjuk úgy – elfajulásos állapota. Ez egy kicsit olyan, mintha valaki egy infarktuson esett volna át, a szívizom nagymértékben károsodik.

Mi a helyzet az aggyal?

Az agynak az a hosszútávú károsodása, melyet enkefalopátiának nevezünk, elbutuláshoz és személyiségváltozáshoz vezet, valamint az idegrendszert is károsítja. Ilyenkor kezd jelentkezni a kézreszketés.

A fiatalok körében az alkohol a szórakozás elég gyakori „segédeszköze”. Őket mennyire fenyegetik ezek a veszélyek?

A részegség egy mérgezési állapot, ami kómához vagy halálhoz is vezethet. És minél ittasabb valaki, annál nagyobb a mérgezési állapota a szervezetnek. Így viszonylag rövid, akár egy 5 éves masszív alkoholizálás után is jelentkezhetnek nagyon súlyos tünetek. Sajnos, nem ritka a halállal végződő eset, már a harmincas korosztálynál sem.

Sokan úgy próbálnak leállni az itallal, hogy leteszik egyik napról a másikra. Ez mennyire vezet eredményre?

Ez függ az alkoholfogyasztási szokásoktól, ami egyénfüggő. Ami biztos, mivel ez egy folyamatos méreganyag a szervezet számára, az elhagyásával a közérzetjavulás az első szembetűnő pozitívum. Ezt követően, mivel már nem lesz annyira leterhelve a szervezet, jobb lesz például az emésztés is.

[eweb-voting id="4060350"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!