Életmentők

2019.12.21. 11:30

Vért adtak, hogy ne legyen baj az ünnepen

Jó hír: sikeresen mozgósították a véradókat Miskolcon.

Bájer Máté

Kónya Mónika is vért adott

Fotó: Bujdos Tibor

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) életében az ünnepi időszak a készletek feltöltéséről szól. Az OVSZ szerint a vértartalékok biztonságos szinten tartásához Magyarországon munkanapokon mintegy 1500 egység vérre van szükség, amihez legalább 1600-1800 embernek kell véradásra jelentkeznie. December 24-e és 26-a között nem lesz lehetőség donációra, az életmentő műtétekhez azonban az ünnepek alatt is szükség lehet vérre, így még inkább fontossá válik a készlet feltöltése.

Kifejezetten nehéz időszak

„Ajándékozzon vért, és tegye szebbé három rászoruló karácsonyát!” – ezzel a szlogennel hívta Miskolcon is véradásra a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ az embereket december 20-án. A mozgósítás sikeresnek bizonyult: már délután négy órakor elérték a célszámot.

– Ötven véradó ellátását tűztük ki célul, de négy óra környékén már ötvenegyen érkeztek – nyilatkozta Szath­máry-Király Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megyei kommunikációs referense a rendezvény vége előtt két órával. – Reméljük, estére a hetven főt is elérjük.

Azt is elmondta, hogy a karácsony kifejezetten nehéz időszak számukra.

– Az utóbbi évek tapasztalata szerint folyamatosan csökken a véradók száma. Ez különösen igaz az ünnepi időszakra. Ilyenkor az emberek már a karácsonyi készülődéssel foglalkoznak, pedig nemsokára újra megkezdődnek nagy számban a műtétek, és szükség lesz a vérre – mondta el lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!